Επιστολές που είχαν στείλει στις 19 Ιουνίου στους επικεφαλής των Θεσμών Μάριο Ντράγκι (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ (ΔΝΤ) και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της εξεταστικής για τα μνημόνια, Δημήτρης Βίτσας. Με τις επιστολές αυτές, ο κ. Βίτσας ζητά να αποσταλούν στην επιτροπή τα πρακτικά των σχετικών συνεδριάσεων από το 2009 έως το 2015.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βίτσας ζητά:

α) από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τα πρακτικά από τις συζητήσεις στην Κομισιόν,

από τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι τα πρακτικά από τις συζητήσεις στην ΕΚΤ,

από τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ τα πρακτικά από τις συζητήσεις στο ΔΝΤ και τα ονόματα των δημοσιογράφων που συμμετείχαν στα σεμινάρια που έκανε το Ταμείο.

β) συνάντηση προκειμένου να καταθέσουν στην Επιτροπή ο Γενικός Διευθυντής της Eurostat Βάλτερ Ράντερμάχερ, ο Πρόεδρος του Euro-working Group Τόμας Βίζερ, ο οικονομολόγος Γιόζεφ Στίγκλιτς, ο Ντομινίκ Στρος Καν, ο οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ, ο Πολ Τόμσεν, ο Κλάους Μαζούχ, ο Ματίας Μορς.

γ) ζητά από τον Πρόεδρο του ΙΟΒΕ Τάκη Αθανασόπουλο όλα τα έγγραφα για την υπεργολαβία που ανέλαβε προκειμένου να συντάξει την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

δ) ρωτά τον Διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής του «Ιπποκράτειου» Γιάννη Καλλικάζαρο πότε θα μπορέσει να καταθέσει στην Επιτροπή ο Πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου, ο οποίος νοσηλεύεται από τις 12 Ιουνίου.

Η κίνηση του κ. Βίτσα προκάλεσε την έντονη αντίδραση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος σε δηλώσεις του στο Mega σχολίασε: «Κάνει το πρώτο πολύ μεγάλο και σοβαρό φάουλ στην πιο κρίσιμη για τη χώρα και τον ελληνικό λαό φάση παραμονές δημοψηφίσματος».

Ο κ. Λοβέρδος έκανε επίσης λόγο για κίνηση εντυπωσιασμού και «διχαστική».

Η απάντηση Βίτσα

Απαντώντας στην κριτική που δέχτηκε, ο κ. Βίτσας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σημειώνει:

«Όπως είναι γνωστό η Εξεταστική Επιτροπή για τα μνημόνια λειτουργεί με πλήρη διαφάνεια. Οι συνεδριάσεις της είναι δημόσιες και μεταδίδονται από το κανάλι της Βουλής.

Όποιος και όποια τις παρακολουθεί και θυμάται – και οι βουλευτές που είναι μέλη της οφείλουν να θυμούνται – γνωρίζει πως η απόφαση να ζητηθούν τα πρακτικά και οι αποφάσεις των θεσμών που έχουν σχέση με τις δανειακές συμβάσεις και τα Μνημόνια, είναι απόφαση της Επιτροπής.

Επίσης, απόφαση της Επιτροπής είναι να ζητηθεί η συνδρομή και άλλων προσώπων από την Ελλάδα και το Εξωτερικό που έπαιξαν ρόλο στην επιβολή και εφαρμογή της καταστροφικής πολιτικής της λιτότητας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής ενεργεί με βάση αυτές τις αποφάσεις που συχνότατα είναι ομόφωνες.

Ενοχλούνται βεβαίως όσοι επιθυμούν την απόκρυψη των πραγματικών στοιχείων και πολιτικών επιλογών που δημιούργησαν ελλείμματα και χρέος και εκτίναξαν την ανεργία, περιέκοψαν μισθούς και συντάξεις, διέλυσαν το δημόσιο, κατέστρεψαν την παραγωγική βάση της χώρας. Αλλά τι να κάνουμε; Χατίρια τέτοιου τύπου δεν γίνονται.

Συγχρόνως, είναι γνωστό, πως στα μέλη της Επιτροπής έχουν παραδοθεί από τις 4 Ιουνίου όλες οι δανειακές συμβάσεις που μας έχουν κοινοποιηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών και αφορούν την Ε.Ε. την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και ισχύουν έως τις 30 Ιουνίου.

Συγχρόνως, στα μέλη της Επιτροπής και στην δημοσιότητα έχει δοθεί όλη η αλληλογραφία της Επιτροπής με τρίτους, πλην όσων αφορούν σε ιατρικό απόρρητο.

Οτιδήποτε άλλο και από οποιαδήποτε κατεύθυνση λέγεται, είναι απλά ψέματα».