Με κύριο θέμα το νέο σχέδιο αστυνόμευσης για το κέντρο της Αθήνας, ήταν η συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής.

Το νέο σχέδιο αστυνόμευσης του κέντρου της Αθήνας περιλαμβάνει αύξηση περιπολιών, καθώς και καθημερινές επιχειρήσεις σκούπα, ενώ ο υπουργός τόνισε ότι η αστυνομία λειτουργεί αποτελεσματικά όχι όμως αυτά που θα ήθελε η κοινωνία.

Ταυτόχρονα χαρακτήρισε «άδικη» την κριτική που γίνεται στην αστυνομία αφού το κέντρο δεν είναι θέμα αστυνομία, αλλά υπόθεση τουλάχιστον 10 υπουργείων, περιφέρειας και δήμου Αθηναίων.

«Η υπόθεση του κέντρου της Αθήνας είναι μια κατάσταση, η οποία είναι αποτέλεσμα λαθεμένων πολιτικών επιλογών χρόνων, πολλών χρόνων πριν, με συσσωρευμένα προβλήματα, τα οποία αυτή η κυβέρνηση αναγκάζεται να τα λύσει μέσα σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπουτσής.

Ο υπουργός αναφερόμενος σε τρεις βασικούς τομείς του νέου σχεδίου είπε ότι, πρώτα απ’ όλα θα υπάρξει ένα πρόγραμμα εθελοντικού επαναπατρισμού των λαθρομεταναστών. Όποιος δηλώνει ότι θέλει να επιστρέψει στην πατρίδα του θα βγαίνει αμέσως απόφαση απέλασης, θα του δίνεται εισιτήριο να φεύγει αεροπορικώς ενώ η μετακίνηση στο αεροδρόμιο θα γίνεται από τις αρχές. Επίσης δεν θα καταγράφεται στον κατάλογο ως ανεπιθύμητος και δε θα του επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο.

Ο κ. Παπουτσής υποστήριξε ότι δεν πρέπει μόνο να καθαρίσει το κέντρο της Αθήνας αλλά να καθοριστεί και που θα πάνε όλοι αυτοί οι μετανάστες που ενδεχομένως θα συλληφθούν. Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν τα 4-5 κέντρα υποδοχής, τα οποία όμως δεν θα βρίσκονται κοντά σε πόλεις. Χωρίς να διευκρινίσει που θα βρίσκονται τα κέντρα αυτά ανέφερε ότι σε αυτή τη φάση δεν θα είναι πλωτά μέσα αλλά θα είναι, όπως άφησε να εννοηθεί, παλαιά κτίρια.

Επεσήμανε, ο κ. Παπουτσής, τους 8 τελευταίους μήνες, απελάθηκαν 20.000 λαθρομετανάστες, 2.100 βρίσκονται στα αστυνομικά τμήματα και 1.000 επαναπατρίστηκαν.

Ο Χρήστος Παπουτσής απάντησε και στις αντιδράσεις που είχαν προκληθεί από την ομιλία του στους επιτελείς των Σωμάτων Ασφαλείας, πριν από λίγες ημέρες στο αμφιθέατρο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής ενώ προσπάθησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις και ουσιαστικά να κατευνάσει τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την ομιλία αυτή.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κατηγόρησε τους συνδικαλιστές της αστυνομίας, λέγοντας κάποιοι την βλέπουν σαν «φέουδο».

Αναφερόμενος δε στη δήλωση που είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, ότι «καλύτερα να διαλυθεί μια υπηρεσία πρώτης γραμμής όταν υπάρχει κατάχρηση εξουσίας και να δημιουργηθεί από την αρχή», επισήμανε ότι δεν έγινε καμία συγκεκριμένη αναφορά σε υπηρεσία, ότι ήταν μια γενική αναφορά σε όλα τα σώματα τα σώματα ασφαλείας.

Αναφερόμενος στην πρότασή του περί «εμφανούς ελλείμματος δημοκρατίας» που είχε πει στην ομιλία του στην ΓΑΔΑ, σημείωσε ότι πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά τα οποία δεν αποτελούν τον κανόνα.

«Αποκαλύφθηκαν όλοι αυτοί οι οποίοι θεωρούν ότι είναι φέουδο η αστυνομία», μετά την ομιλία μου στους επιτελείς των Σωμάτων Ασφαλείας, σχολίασε ο κ. Παπουτσής αναφερόμενος και πάλι στους συνδικαλιστές και τις τότε αντιδράσεις τους.

Παράλληλα επιτέθηκε και στα κόμματα της αντιπολίτευσης και ειδικότερα, στα νέα κόμματα, που, όπως είπε, «ξεπέρασαν κάθε όριο ηθικής και πολιτικής δεοντολογίας», προκειμένου να αντλήσουν ψηφοφόρους από την αστυνομία.

Όσον αφορά για τον φράχτη στον Έβρο, ο κ. Παπουτσής είπε ότι έχει μπει στο τελικό στάδιο, έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες, έχει γίνει η κοστολόγηση του έργου ενώ κάλεσε τους τοπικούς φορείς, να μην αντιδράσουν για τα κέντρα υποδοχής γιατί πρέπει οπωσδήποτε να δημιουργηθούν.