Απάντηση στο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κ. Καρτάλη, ο οποίος έστειλε χθες επιστολή στην υπουργό Παιδείας, σχετικά με την κατανομή των κονδυλίων για την έρευνα, έδωσε σήμερα η υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου.

«Από την ώρα που ανέλαβα την ευθύνη της Έρευνας», επισημαίνει η υπουργός «είχα μπροστά μου το δίλημμα: ή απορρόφηση και διανομή κονδυλίων σε έτοιμα προγράμματα ή πολιτική που βασίζεται στην αριστεία και στις προτεραιότητες της χώρας. Απάντησα χωρίς δεύτερη σκέψη στο δεύτερο. Όπως και σε όλους τους άλλους τομείς υπήρξε η ανάγκη ανατροπής κατεστημένων αντιλήψεων και αμφισβητούμενων διαδικασιών. Τα κονδύλια ακολουθούν την πολιτική και όχι η πολιτική τα κονδύλια».

Η υπουργός εκφράζει τη λύπη της γιατί ο βουλευτής δεν ενημερώθηκε για τα ερευνητικά προγράμματα «Αρχιμήδης», «Θαλής» και «Ηράκλειτος», παρά τις ειδικές ενημερωτικές διαδικασίες που έγιναν στην βουλή, ενώ αναφέρεται απαξιωτικά για τον τρόπο που είχαν οργανωθεί οι διαδικασίες αξιολόγησης των προγραμμάτων.

Η Άννα Διαμαντοπούλου τονίζει ιδιαίτερα ότι έδωσε την σαφή κατεύθυνση αλλαγής σε βάθος όλων των διαδικασιών αξιολόγησης και προσαρμογής όλων των κριτηρίων, ενώ αναφέρεται και στον θετικό ρόλο που διαδραμάτισε στην όλη διαδικασία ο υφυπουργός Γιάννης Πανάρετος.

Τέλος, για την καθυστέρηση της χρηματοδότησης, η Α. Διαμαντοπούλου επισημαίνει: «Η καθυστέρηση στην οποία αναφέρεστε είναι το τίμημα μιας πολιτικής απόφασης που έχει ως στόχο, η χρηματοδότηση της έρευνας να μην εξυπηρετεί απλά τους ερευνητές και τους καθηγητές, άλλα τη χώρα και τις ανάγκες της».