Η μεταφορά πολλών αρμοδιοτήτων από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στην Περιφέρεια Αττικής προκειμένου να ενισχυθεί ο ρόλος της, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Καλλικράτη, ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που είχαν σήμερα ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας με τον περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό. Ακολούθησε ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή του υφυπουργού Γιάννη Μαγκριώτη, του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Έργων Γιάννη Οικονομίδη, της αναπληρώτριας περιφερειάρχη Άννας Τσάτσου – Παπαδημητρίου και υπηρεσιακών παραγόντων από τις δύο πλευρές.

Ο υπουργός Δημήτρης Ρέππας, εξέφρασε την υποστήριξή του στον αναβαθμισμένο ρόλο της περιφέρειας και τόνισε ότι θα της διατεθεί κάθε βοήθεια με τα μέσα και την τεχνογνωσία των υπηρεσιών του υπουργείου προκειμένου να ανταποκριθεί στα νέα καθήκοντά της.

Την άριστη συνεργασία μεταξύ υπουργείου και περιφέρειας Αττικής υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός, λέγοντας ότι κατά τη διαδικασία μεταβίβασης αρμοδιοτήτων θα υπάρξει μία Έκθεση απογραφής κι ένα Πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής.

Οι αρμοδιότητες που θα μεταφερθούν είναι:

Ο σχεδιασμός, η μελέτη, η κατασκευή και συντήρηση συγκοινωνιακών, αντιπλημμυρικών, κτιριακών, ηλεκτρομηχανολογικών και λιμενικών έργων.

Η κατάρτιση προσχεδίων προγραμμάτων εκτέλεσης έργων.

Η εκπόνηση κυκλοφοριακών μελετών, καθώς και ο έλεγχος των μελετών αυτών.

Η εφαρμογή των μελετών, η συμπλήρωση και προσαρμογή μελετών συγκοινωνιακών έργων, καθώς και η κατάρτιση συμπληρωματικών μελετών τούτων.

Τα έργα που εκτελούνται από το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων χαρακτηριζόμενα ως έργα εθνικού επιπέδου, τα οποία έχουν αμιγώς διάσταση επιπέδου περιφέρειας ή νομού.

Η διαχείριση ειδικών έργων περιφερειακού επιπέδου που έχουν εκτελεστεί από τις ΕΥΔΕ και περιέρχονται στις Περιφέρειες.