Τα οικονομικά θέματα, η Λιβύη και η Ιαπωνία είναι τα βασικά θέματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που πραγματοποιείται αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην καθιερωμένη επιστολή του προς τους 27 ευρωπαίους ηγέτες.

Σε ότι αφορά τα ζητήματα της οικονομίας ο Χ. Ρόμπεϊ υπογραμμίζει ότι στόχος είναι να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η συνολική δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης και να δοθεί έμφαση στη διατηρήσιμη οικονομική μεγέθυνση και απασχόληση. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για αυτή τη δέσμη μέτρων έχουν πραγματοποιηθεί εντατικές εργασίες της τελευταίες εβδομάδες και για το λόγο αυτό ο Χ. Ρόμπεϊ δηλώνει «βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε γρήγορα στην οριστικοποίησή της το απόγευμα της Πέμπτης».

Στη διάρκεια του δείπνου εργασίας, θα εξεταστούν οι τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη και τις νότιες γειτονικές χώρες. Ο Χ. Ρόμπεϊ τονίζει ότι «θα πρέπει να συμφωνήσουμε επί των πρώτων συγκεκριμένων ενεργειών στις οποίες θα πρέπει να προβούμε για να παράσχουμε γρήγορα στήριξη στις χώρες της περιοχής και να διασφαλίσουμε την όσο το δυνατόν ταχύτερη εφαρμογή των προσανατολισμών που τέθηκαν στις 11 Μαρτίου».

Σε ότι αφορά την Ιαπωνία, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρει ότι «είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε τους Ιάπωνες φίλους μας στην προσπάθεια τους να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν». Σύμφωνα με τον Χ. Ρόμπεϊ, θα πρέπει ακόμη να εξαχθούν τα διδάγματα που προκύπτουν από τα γεγονότα αυτά, ιδίως σε ότι αφορά την πυρηνική ενέργεια.

Την Παρασκευή το πρωί, η συζήτηση των «27» θα επικεντρωθεί στην εξέταση του σχεδίου συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.