Σαφές μήνυμα πως η ελληνική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βοηθήσει τη Λιβύη να κρατήσει τους παράνομους μετανάστες έστειλε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνος Πλεύρης, στην πρώτη συνάντηση στην Τρίπολη με την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης.
Μαζί με την αντιπροσωπεία της ΕΕ και τον Επίτροπο Μπρούνερ δήλωσαν ακόμα πως θα σταθούν αρωγοί στην προσπάθεια της Λιβύης να αποτρέψει τις αναχωρήσεις προς την ΕΕ και παράλληλα να επιστρέψουν οι παράνομοι μετανάστες πίσω στην πατρίδα τους. Σε αυτή την κατεύθυνση τόνισαν ότι θα συνεργαστούν. Η Κρήτη όπως υπογραμμίστηκε δέχεται τεράστια πίεση από την Ανατολική Ακτή κι αυτό θέλουμε να το αποτρέψουμε.
Στη δήλωσή του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, σημείωσε: «Είμαστε εδώ, αντιπροσωπία της ΕΕ, με τον Επίτροπο Μπρούνερ. Θέλουμε να δώσουμε ένα σαφές μήνυμα, ότι θα βοηθήσουμε τη Λιβύη να κρατήσει τους παράνομους μετανάστες, να αποτρέψει τις αναχωρήσεις προς την ΕΕ και παράλληλα να επιστρέψουν οι παράνομοι μετανάστες πίσω στην πατρίδα τους. Σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεργαστούμε. Η Κρήτη δέχεται τεράστια πίεση από την Ανατολική Ακτή κι αυτό θέλουμε να το αποτρέψουμε».
Η δεύτερη συνάντηση στη Βεγγάζη με τον Χαλίφα Χαφτάρ αναμενόταν να ξεκινήσει άμεσα.