Το πρώην ναζιστικό κολαστήριο του Μπούχενβαλντ, επισκέφτηκε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στο πλαίσιο της τετραήμερης επίσκεψής του στη Γερμανία για την επέτειο των «80 χρόνων της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών».
Από τις πύλες του Μπούχενβαλντ, μεταξύ 1937 και 1945 που λειτουργούσε, πέρασαν 250.000 κρατούμενοι και θανατώθηκαν 56.000 ανάμεσά τους και ο ηγέτης του ΚΚ Γερμανίας, Ερνστ Τέλμαν.
«Βρισκόμαστε στο Μπούχενβαλντ, σε ένα από τα πολλά στρατόπεδα συγκέντρωσης καταναγκαστικής εργασίας, μαρτυρίων, στα οποία εξοντώθηκαν εκατομμύρια άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλοί κομμουνιστές, αγωνιστές, όπως ο Ερνστ Τέλμαν, γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Γερμανίας, επίσης Εβραίοι, αντιφασίστες αγωνιστές, Σοβιετικοί στρατιώτες και πάρα πολλοί Έλληνες συμπατριώτες μας. Συνεχίζουμε αυτόν τον αγώνα, θυμόμαστε, δεν ξεχνάμε γιατί ξέρουμε ότι: “Τον φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον, δε θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον!”», είπε σε δήλωσή του ο Δημήτρης Κουτσούμπας.
Η επίσκεψή του Δημήτρη Κουτσούμπα στη Γερμανία ολοκληρώνεται την Κυριακή, με τελευταίο σταθμό τη Στουτγάρδη, όπου θα χαιρετίσει σε πολιτική συγκέντρωση στο πλαίσιο της φεστιβαλικής εκδήλωσης της ΚΝΕ (στο Clara Zetkin Haus). Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Αλέξανδρος Ματσίγγος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και θα ακολουθήσει συναυλία με το συγκρότημα «Κοινοί Θνητοί».
Πηγή: ΑΠΕ