Την αύξηση του ωραρίου εργασίας στον δημόσιο τομέα από 7,5 ώρες ημερησίως που ισχύον σήμερα, σε 8ωρο, καθώς και την απογευματινή λειτουργία συγκεκριμένων υπηρεσιών αιχμής έθεσε στο τραπέζι του διαλόγου, ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Ραγκούσης.

Με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας του δημόσιου τομέα αλλά και τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών, ο υπουργός Εσωτερικών παρουσίασε στο προεδρείο της ΑΔΕΔΥ την ατζέντα των θεμάτων που αφορούν την αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης.

Εκτός του νέου ωραρίου και του ενιαίου μισθολογίου, τέθηκαν σε διαβούλευση οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την αναμόρφωση του κράτους που σοφορύν:

– το νόμο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση
– το νέο πειθαρχικό δίκαιο για τους δημοσίους υπαλλήλους
– το νέο νόμο για το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης

Ο Γ. Ραγκούσης, όπως αναφέρει σήμερα το Έθνος, τόνισε ότι τα θέματα του ωραρίου και της απογευματινής λειτουργίας υπηρεσιών τίθενται αρχικά υπόψη των δημοσίων υπαλλήλων και δεν έχει ενημερωθεί σχετικά η τρόικα, αφού δεν περιλαμβάνονται στις υποχρεώσεις του μνημονίου.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι εάν 770.000 δημόσιοι υπάλληλοι προσφέρουν από μισή ώρα εργασίας την ημέρα, αθροίζονται περίπου 350.000 εργατοώρες, οι οποίες αντιστοιχούν σε 45.000 νέες προσλήψεις.

Για πρώτη φορά, ο υπουργός Εσωτερικών, ανέφερε στην ΑΔΕΔΥ ότι το ενιαίο μισθολόγιο θα ισχύσει για το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων (παλαιούς και νέους), δεν θα περιλαμβάνει μείωση του μισθολογικού κόστους, με οριζόντιες μειώσεις μισθών, αλλά θα εξασφαλίζει την άρση των ανισοτήτων που υπάρχουν στις αμοιβές μεταξύ υπαλλήλων με τα ίδια προσόντα και την ίδια προϋπηρεσία.