Ξεκίνησε λίγο πριν τις 22:00 το βράδυ (ώρα Ελλάδος) της Δευτέρας το δείπνο των ηγετών στην Άτυπη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, το οποίο περιλαμβάνει και σκληρό παζάρι για τα ευρωπαϊκά αξιώματα για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Έντονες ήταν οι διεργασίες στις Βρυξέλλες πριν από το δείπνο των 27 ηγετών της ΕΕ. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Politico», οι πολιτικοί διαπραγματευτές των δύο κύριων πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών – συναντήθηκαν πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Όπως ανέφεραν πηγές από τις Βρυξέλλες, η εν λόγω συνάντηση ήταν και η αφορμή για την καθυστέρηση της Άτυπης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τουσκ, και ο έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι οι δύο διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενώ ο γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, και ο Ισπανός Πέδρο Σάντσεθ είναι οι δύο διαπραγματευτές των σοσιαλιστών.

Μεσογειακό το μενού

Όπως αναφέρει το Euronews, το μενού για τους ηγέτες είναι μεσογειακό.

Για πρώτο πιάτο προσφέρεται μια γαλλική τάρτα κρεμμυδιού.

Το κυρίως πιάτο είναι πεσκανδρίτσα (πλακί) με αγκινάρες και μεσογειακά λαχανικά.

Για επιδόρπιο έχει μπαμπάδες με ρούμι το οποίο συνοδεύεται από μάνγκο, φρούτα του πάθους και φράουλες.

Οι ηγέτες μπορούν στη συνέχεια να επιλέξουν μεταξύ καφέ ή τσαγιού από βότανα.

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Το ΕΛΚ προσέρχεται στη διαπραγμάτευση ως ο νικητής των ευρωεκλογών

«Γίνεται μια συζήτηση για την κατανομή των σημαντικών θέσεων ευθύνης για τον επόμενο ευρωπαϊκό κύκλο», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την άφιξή του για το άτυπο δείπνο των 27 στις Βρυξέλλες

«Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) προσέρχεται σε αυτή τη διαπραγμάτευση ως ο νικητής των ευρωεκλογών, που έλαβαν χώρα μεταξύ 6 και 9 Ιουνίου και δικαιωματικά διεκδικεί τη συνέχιση της προεδρίας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή», δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι από εκεί και πέρα τα ζητήματα τα οποία θα συζητήσουμε δεν αφορούν μόνο τις κατανομές των θέσεων αλλά και τις ουσιαστικές πολιτικές, που η ΕΕ θα πρέπει να εφαρμόσει την επόμενη πενταετία.  

«Θεωρώ ενθαρρυντικό ότι η ατζέντα του ΕΛΚ, όπως θα εκφραστεί διά της νέας προέδρου της Επιτροπής, θα δίνει μεγάλη έμφαση σε ζητήματα ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, στα ζητήματα της μετανάστευσης, της κοινής αμυντικής πολιτικής, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο η πράσινη μετάβαση δεν θα ζημιώσει τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους αλιείς μας. Η συζήτηση δεν θα αφορά μόνο τα πρόσωπα, αλλά πρωτίστως τις πολιτικές. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε σήμερα να ολοκληρώσουμε αυτή τη συζήτηση και να έχουμε θετικά νέα μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου», επισήμανε ο έλληνας πρωθυπουργός.