Ο Δημήτρης Παπαστεργίου μίλησε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για το νομοσχέδιο που αφορά την Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας και τόνισε πως οι πολίτες θα πρέπει να νιώθουν ασφαλείς στο διαδίκτυο.

«Το νομοσχέδιο για την Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας αποτελεί ένα κρίσιμο βήμα, προκειμένου να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες εθνικές ανάγκες, αλλά και τις επιτακτικές ενωσιακές δεσμεύσεις, αναβαθμίζοντας το επίπεδο εποπτείας, ενημέρωσης και υποστήριξης των εμπλεκόμενων φορέων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας και ενισχύοντας το οικοσύστημα ψηφιακής καινοτομίας στη χώρα, μέσω της διαμόρφωσης ενός περιβάλλοντος με ασφαλείς υποδομές», είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Επίσης, απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης αλλά και αρμόδιων φορέων ότι ο φορέας αυτός θα έπρεπε να είναι ανεξάρτητη αρχή, ο κ. Παπαστεργίου τόνισε ότι «η νέα Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας δεν θεσμοθετείται ως Ανεξάρτητη Αρχή, γιατί αφ’ ενός μεν σύμφωνα και με τα ευρωπαϊκά δεδομένα δεν είναι μια καλή πρακτική και αφ’ ετέρου γιατί ως φορέας δεν προστατεύει κάποιο θεμελιώδες συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα, όπως τα προσωπικά δεδομένα, ή το απόρρητο των επικοινωνιών, ενώ επίσης δεν ρυθμίζει κάποια ειδική αγορά».

«Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις, το παγκόσμιο κόστος του κυβερνοεγκλήματος εκτιμάται κατά προσέγγιση σε δέκα τρισεκατομμύρια ευρώ για το έτος 2023, διατηρώντας ένα ρυθμό διπλασιασμού ανά διετία. Πρόκειται για ένα τεράστιο κόστος, μεγάλο μέρος του οποίου πλήττει την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά και, συνεπώς, τη χώρα μας», είπε χαρακτηριστικά.

«Οι κυβερνοεπιθέσεις στην Ελλάδα ακολουθούν σε αντιστοιχία με το σύνολο των χωρών του δυτικού κόσμου, μια διαρκώς αυξητική τάση, με τα σοβαρά περιστατικά να πολλαπλασιάζονται ακόμη και σε περιπτώσεις που τελικά δεν οδηγούν πάντα σε σοβαρή διατάραξη των κρίσιμων υπηρεσιών που υποστηρίζουν τα πληροφοριακά συστήματα. Ένας τέτοιος όγκος υποχρεώσεων απαιτεί έναν ξεχωριστό Ν.Π.Δ.Δ. για να μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις», πρόσθεσε στη συνέχεια.