Με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την κυβερνητική πρωτοβουλία για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, μίλησε στη ραδιοφωνική συχνότητα των «Παραπολιτικών» για το νομοσχέδιο και τον χρόνο κατάθεσής του, όπως, φυσικά, και για τις διαφωνίες.

«Δεν θέλω να δεσμευτώ σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Έχουμε μπροστά μας Υπουργικά Συμβούλια και στο τέλος Γενάρη και τον Φεβρουάριο», σημείωσε εισαγωγικώς για το χρονοδιάγραμμα και προσέθεσε: «Θεωρώ ότι δε θα αργήσει, αλλά αυτό είναι απόφαση του πρωθυπουργού», ενώ, όπως σημείωσε στη συνέχεια, «γίνεται ουσιαστικός διάλογος με αντιρρήσεις και συμφωνίες. Αυτό βοηθά στο να υπάρχει καλύτερη αντίληψη του θέματος».

Ειδικώς για τους υπουργούς που διαφωνούν, παρατήρησε ότι «όσοι υπουργοί συμμετέχουμε στο Υπουργικό Συμβούλιο, συζητάμε για τα θέματα αυτά και συναποφασίζουμε, προφανώς έχουμε μια αυξημένη υποχρέωση ευθύνης, στήριξης αυτών των πρωτοβουλιών. Όλα αυτά θα τα δούμε σε δεύτερο χρόνο […] προφανώς ο πρωθυπουργός αξιολογεί όλα αυτά τα θέματα».

«Και, όπως ανέδειξε ο πρωθυπουργός», ανέφερε ο Θ. Κοντογεώργης, «στους βουλευτές υπάρχει ευελιξία». Από την άλλη, όμως, «για τους υπουργούς, οι οποίοι συμμετέχουν στον στενό πυρήνα της εκτελεστικής εξουσίας -που έχει να κάνει με τη διακυβέρνηση και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που επιδιώκουμε να φέρουμε στη Βουλή- υπάρχει μια αυξημένη υποχρέωση σε σχέση με την υποστήριξη αυτών των πρωτοβουλιών».

«Ειδικότερα, το πρόγραμμα αναφερόταν στην υλοποίηση της στρατηγικής για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ, η οποία είναι αναρτημένη εδώ και πάρα πολύ καιρό, στο διαδικτυακό τόπο της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού», δήλωσε ο Θ. Κοντογεώργης με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι «στο πόρισμα της επιτροπής Σισιλιάνου υπήρχε αναφορά σε αυτά τα ζητήματα και αυτό ήταν το πλαίσιο, στο οποίο είχαμε συμφωνήσει σε σχέση με το προεκλογικό πρόγραμμα».