Λίγες ημέρες εορταστικής ανάπαυλας απομένουν για τους υπουργούς, καθώς το 2024 κάνει ποδαρικό με πρωθυπουργικό σήμα για πολιτική επανεκκίνηση τη νέα χρονιά, με στόχο την παραγωγή έργου σε όλα τα επίπεδα με την μάχη κατά της ακρίβειας να κυριαρχεί το προσεχές διάστημα.

Ήδη όπως είχε γράψει το newsbeast.gr στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο του 2023 μοιράστηκαν στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου οι μπλε φάκελοι και έτσι μετά τα Φώτα πιάνουν και πάλι τα μολύβια οι υπουργοί, καθώς τα χρονοδιαγράμματα είναι ανελαστικά. Και όλα αυτά μπαίνοντας σταδιακά σε ένα προεκλογικό περιτύλιγμα με ευρωπαϊκό άρωμα αυτή τη φορά ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου. Και μπορεί η πολιτική κυριαρχία της ΝΔ και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη να είναι κεκτημένο, το οποίο αποτυπώνεται σε κάθε δημοσκόπηση με το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκονται πολλές μονάδες πίσω, ωστόσο ο πρωθυπουργός δεν επαναπαύεται και θέτει ψηλά τον πήχη για την κυβέρνησή του.

Ατού η οικονομία

Συνεχίζοντας στο τρίπτυχο δημοσιονομική ισορροπία- αναπτυξιακή προοπτική – κοινωνική πολιτική ο τσάρος της οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης θα επιχειρήσει το 2024 να εστιάσει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας σε συνδυασμό με την υλοποίηση των δημοσιονομικών στόχων και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Παράλληλα, από το οικονομικό επιτελείο επισημαίνεται ότι ειδικό βάρος θα δοθεί στην Υγεία (μεταρρύθμιση ΕΣΥ, προσλήψεις, αύξηση 20% των εφημεριών) και την Παιδεία (ενίσχυση επαγγελματικής εκπαίδευσης- μη κρατικά πανεπιστήμια), κάτι που προβλέπεται ήδη στον προϋπολογισμό με αύξηση κατά 481 εκατ. ευρώ και 255 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, ενώ από σήμερα ενεργοποιούνται οι αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους και σε αυτούς προστίθενται και εκείνες των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι συμπληρώνουν 3ετίες μετά το «ξεπάγωμα» του μέτρου. Συγκεκριμένα μετά από 14 χρόνια, 630.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν αυξήσεις στις απολαβές τους, ενώ 1,8 εκατομμύριο συνταξιούχοι θα λάβουν συνολικά αυξήσεις ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα προβλέπεται μείωση 10% του ΕΝΦΙΑ, σε όσους έχουν ασφαλίσει το ακίνητο τους έναντι φυσικών καταστροφών.

Πιο ανθρωποκεντρικό κράτος

Με τον νέο τρόπο επιλογής και αξιολόγησης των διοικήσεων των φορέων του Δημοσίου που έχει αρχίσει ήδη να εφαρμόζεται με αυστηροποίηση των προσόντων, διενέργεια τεστ δεξιοτήτων, ετήσια σχέδια δράσης αλλά και συμβόλαια απόδοσης, στόχος είναι οι υπηρεσίες που παρέχονται στους πολίτες να ενισχυθούν, να μειωθεί η γραφειοκρατία και το κράτος να αποκτήσει ανθρωποκεντρικά χαρακτηριστικά. Παράλληλα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών εστιάζει στην ενεργοποίηση του Εθνικού Συστήματος Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης αλλά και στην υλοποίηση της μεταρρυθμιστικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης με τη θέσπιση για πρώτη φορά στη χώρα μας της επιστολικής ψήφου που θα ισχύσει καθολικά στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.