Με αφορμή τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, που έλαβαν χώρα στα Βαλκάνια στις 6 Μαΐου, το πρακτορείο Bloomberg αναφέρει πως εκείνη την ημέρα η Ελλάδα πήρε τελικά τον τίτλο από τη Σερβία της «πιο προβληματικής χώρας της περιοχής».

Πάντα, η περιοχή των Βαλκανίων αποτελούσε την πυριτιδαποθήκη… ενός πολέμου κατά τη γνωστή φράση του Otto von Bismarck… Αυτή τη φορά δεν πρόκειται για πραγματικό πόλεμο, σημειώνει το Bloomberg, αλλά για την επιβίωση του ευρώ… «που κάποια βλακεία που ξεκίνησε από τα Βαλκάνια» απειλεί την ύπαρξή του. Με τις επιλογές τους οι Έλληνες, λαός και πολιτικοί στις 6 Μαΐου έβαλαν σε κίνδυνο τη θέση της χώρας τους στην Ευρωζώνη, σημειώνει.

Την ίδια ώρα, στη Σερβία όπου διεξήχθησαν βουλευτικές και προεδρικές εκλογές οι πολίτες επέλεξαν να ψηφίσουν κόμματα με το όραμα μιας ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη συνέχιση των δύσκολων οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Αυτό, άλλωστε, προκάλεσε και την σημαντική πτώση του υπερεθνικού ριζοσπαστικού κόμματος, που κυριαρχούσε στην πολιτική ζωή της χώρας για πάνω από 20 χρόνια.

Στην Ελλάδα όμως… σημαντική άνοδο σημείωσαν με είσοδο μάλιστα στη Βουλή οι νεοναζιστές, όπως και τα αντι- ευρωπαϊκά κόμματα. Για πολλούς λόγους, η Ελλάδα προκαλεί πλέον ανησυχία για έλλειψη σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, αναφέρει το Bloomberg και προσθέτει πως δεν πρόκειται απλά για το θέμα του ευρώ… η Ευρώπη ήδη ανησυχεί για πιθανή αναζωπύρωση των εντάσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με αφορμή την επιθυμία και των δύο χωρών για έρευνες υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο, όπως πρόσφατα ανέφερε ο Ian Lesser διευθυντής της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης, German Marshall Fund.

H ανάλυση του πρακτορείου καταλήγει σημειώνοντας πως η Ελλάδα μπήκε στο ευρώ, ενώ δεν ήταν έτοιμη και για τον λόγο αυτό δεν υπέστη τις δυσκολίες, που αντιμετωπίζουν οι άλλες βαλκανικές χώρες να εισέλθουν στην Ε.Ε. «Τις συνέπειες αυτών των αποφάσεων ζούμε σήμερα» αναφέρει χαρακτηριστικά το Bloomberg.