Από ελληνίδα μητέρα και γάλλο πατέρα γεννήθηκε ο συνθέτης που έγραψε τη μουσική για την ταινία «Ο λόγος του Βασιλιά», Αλεξάντρ Ντεσπλά.

Οι γονείς του συναντήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς και οι δύο σπούδαζαν σε πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας. Το ζευγάρι παντρεύτηκε στο Σαν Φρανσίσκο αλλά εγκαταστάθηκαν στη συνέχεια στη Γαλλία.

Ο Αλεξάντρ γεννήθηκε στη Γαλλία όπου και άρχισε να σπουδάζει πιάνο στην ηλικία των πέντε και στη συνέχεια τρομπέτα και φλάουτο. Γοητευμένος τόσο από την μουσική όσο και τον κινηματογράφο, ο Ντεσπλά αποφάσισε να κάνει καριέρα ως συνθέτης μουσικής για ταινίες.

Έχει γράψει μουσική για ταινίες που ήταν υποψήφιες για Όσκαρ, όπως το «Κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι», η «Βασίλισσα», η «Απίστευτη ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον» και η «Νέα Σελήνη» που «ανοίγει» αυλαία στην Ελλάδα.

Ο Αλεξάντρ Ντεσπλά επισκέφτηκε τον Βόλο πολλά χρόνια πριν, στην παιδική του ηλικία, δηλώνοντας «γοητευμένος από την παραλία». Ο διάσημος Γάλλος συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής, ο οποίος ήταν προσκεκλημένος του 50ού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, έχει συνεργαστεί με τον Ρομάν Πολάνσκι και άλλους διάσημους σκηνοθέτες, επενδύοντας με το μουσικό του ταλέντο τις δημιουργίες τους.

Έχει γράψει μουσική για 50 περίπου ταινίες, 30 τηλεοπτικές σειρές και αμέτρητες μικρού μήκους ταινίες, κατακτώντας με σταθερά βήματα μια σημαντική θέση στον χώρο της τέχνης και της κινηματογραφικής μουσικής.