Για μια ασφαλή μετακίνηση με μοτοσικλέτα στην πόλη

Τι πρέπει να προσέξει ο αναβάτης


ΜΟΤΟ
12:04
04/03/2012
Για μια ασφαλή μετακίνηση με μοτοσικλέτα στην πόλη
3
loading

Ο σωστός χαρακτηρισμός για τον ενδεχόμενο κίνδυνο που συνοδεύει τη χρήση της μοτοσυκλέτας, είναι ότι είναι ευάλωτη και όχι επικίνδυνη, όπως συχνά αναφέρεται. Η μοτοσυκλέτα δεν παίρνει πρωτοβουλίες ώστε να είναι επικίνδυνη, ωστόσο καθώς δεν προσφέρει παθητική ασφάλεια, δεν προφυλάσσει τον οδηγό της, όσο το αυτοκίνητο.

Αυτός είναι ο δεύτερος βασικότερος λόγος για τον οποίο ο αναβάτης πρέπει να φροντίζει ο ίδιος για την ασφαλή κυκλοφορία του. Ο πρώτος είναι βέβαια η απροσεξία των άλλων οδηγών, καθώς όπως αναφέρουν και οι στατιστικές, στο 50% των ατυχημάτων την ευθύνη έφερε ο οδηγός του άλλου οχήματος.

Ακόμη κι όταν η μοτοσυκλέτα είναι ακινητοποιημένη ή έχει προτεραιότητα, ο μοτοσικλετιστής πρέπει να οδηγεί αμυντικά.

Διασταυρώσεις, STOP, φανάρια ρύθμισης της κυκλοφορίας: Ελέγχουμε βέβαια καλά πριν περάσουμε.

Είτε έχουμε προτεραιότητα είτε όχι, επιβάλλεται να σταματάμε και να ελέγχουμε κάθε διασταύρωση. Το δίκιο δεν μας βοηθά ούτε θα μας σώσει αν κάποιος άλλος οδηγός κάνει παράβαση.

Πλησιάζοντας σε STOP ή όταν μειώνουμε ταχύτητα για να ελέγξουμε, κινούμαστε προς το δεξί άκρο του δρόμου. Ακόμη κι αν έχουμε ελέγξει πίσω με τους καθρέφτες μας, η θέση αυτή θα μας προφυλάξει στο ενδεχόμενο ένας οδηγός που ακολουθεί να μην μας έχει δει και να μας χτυπήσει από πίσω. Ειδικά το βράδυ.

Στα φανάρια ποτέ δεν σταματάμε στο κέντρο του δρόμου (Σχήμα). Πλησιάζουμε ένα από τα δύο άκρα του, κατά προτίμηση δίπλα στο πεζοδρόμιο ή στο διαχωριστικό διάζωμα -αν υπάρχει.

Εναλλακτικά, αν βρίσκεται ήδη σταματημένο όχημα στο φανάρι, περνάμε εμπρός του και το αφήνουμε πίσω μας ως «ασπίδα».

Η στάση ωστόσο πάνω στη διάβαση των πεζών, δείχνει παντελή έλλειψη σεβασμού για τους πεζούς.

Ενώ παρκάρουμε

Η μοτοσυκλέτα στις μέρες μας είναι ανάγκη. Ανάγκη όμως είναι και ο πολιτισμός και η ευγένεια που πρέπει να χαρακτηρίζουν την οδηγική μας συμπεριφορά.

Έτσι, όταν παρκάρουμε τη μοτοσυκλέτα μας, φροντίζουμε:

- Να επιλέγουμε -εφόσον υπάρχουν- τις θέσεις παρκαρίσματος που προορίζονται ειδικά για μοτοσυκλέτες (κάποιοι δήμοι έχουν φροντίσει γι' αυτό).

- Να μην κλείνουμε τις ράμπες για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

- Να μην παρακωλύουμε την κυκλοφορία των πεζών.

Πάντα υπάρχει χώρος κάτω από το πεζοδρόμιο δίπλα σε κάποιο σταθερό εμπόδιο (ζαρντινιέρα, κάδο απορριμμάτων, δέντρο κλπ.), απ' όπου ούτως ή άλλως δεν μπορούν να περάσουν οι πεζοί. Σταθμεύοντας εκεί τις μοτοσυκλέτες, και εμείς εξυπηρετούμαστε και ταυτόχρονα δεν ενοχλούμε.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar gesta

  Φίλε dogfight είμαι οδηγός με πολύ μεγάλη εμπειρία, πάνω από 4.000.000 χλμ οδήγησης με κάθε είδους οχήματα που μπορείς να φανταστείς.
  Φίλος με τους δικυκλιστές τους οποίους συμπαθώ και προσέχω ιδιαίτερα.
  Δεν ξέρω πώς οδηγείς αλλά σίγουρα έχεις κι εσύ αντιληφθεί ότι η πλειοψηφία των δικυκλιστών δεν ακολουθεί κανόνες στην οδήγηση, είναι επιρρεπής στην παράβαση και εν πολλοίς προκαλεί την μοίρα. Οι περισσότεροι ρισκάρουν την ακεραιότητα ή ακόμη και την ζωή τους χωρίς δεύτερη σκέψη.
  Θα πρέπει λοιπόν, πριν ζητήσουμε από τους άλλους οδηγούς να μας σέβονται, να σεβόμαστε εμείς οι ίδιοι τον δρόμο, τους Κανόνες Οδικής Κυκλοφορίας, τους οδηγούς και πεζούς που κινούνται γύρω μας, την ίδια μας την ζωή τελικά.
  Δικαιώματα και υποχρεώσεις... χμμμ...
  Εχουν και υποχρεώσεις οι δικυκλιστές;;;; Επειδή εγώ βλέπω ότι μόνο δικαιώματα νομίζουν πως έχουν.
  Φιλικά

 2. avatar dogfight4021

  Μήπως να διάβαζαν λίγο και οι ΙΧδες αυτό το κείμενο.......?
  Μήπως να έδιναν λίγη"βάση"στα στατιστικά.........?Αν και νομίζω ότι τον τελευταίο καιρό θα πρέπει να έχουν ανέβει λίγο.
  ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΑΝ ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΟΙ ΛΙΓΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ,και να μην είναι ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΑΦΗΡΗΜΕΝΟΙ τώρα τελευταία.......?????!!!!!
  Μήπως,ΕΙΔΙΚΑ ΟΙ ΝΕΕΣ γυναίκες,που το κινητό και το βλέμμα στις βιτρίνες πάει"σύννεφο",να κοίταζαν και λίγο μπροστά και γύρω τους......?????
  Μήπως ένα τροχαίο με δική τους ευθύνη,θα τους μειώσει τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα.....?????
  Μήπως,λοιπόν,να κάνατε τη χάρη και σε εμάς,να μας προσέχετε επιτέλους λίγο περισσότερο,να μας αφήστε να επιζήσουμε στο δρόμο......??????
  Μήπως έχουμε και εμείς δικαιώματα,πέρα από τις υποχρεώσεις.....?????
  Μήπως δεν σας φταίμε σε τίποτα να μας κλείσετε το σπίτι λόγω της καθημερινής απροσεξίας σας.....?????
  Μήπως,όπως χρησιμοποιείτε εσείς το αμαξάκι σας για να πάτε στη δουλειά σας με την τσίμπλα στο μάτι,με καφέ/τσιγάρο/μουσικούλα.......έτσι και εμείς να χρησιμοποιούμε το δίκυκλο για να πάμε στη δουλειά μας,χωρίς να έχουμε τον φόβο σας......?????
  ΛΕΩ ΤΩΡΑ.........ΜΗΠΩΣ.......!!!!!!!!!!!

 3. avatar winston smith

  Δεν σταματάμε ούτε μπροστά ούτε πίσω απο αυτοκίνητο, αλλά ανάμεσα τους
  γιατί εκεί ειμαστε προστατευμένοι. Κι αυτο γιατι σε περίπτωση σύγκρουσης είμαστε εκτεθημένοι με αποτελέσμα να «πέσει» πάνω μας
  κάποιο όχημα. Ας είμαστε πιο προσεχτικοί όταν δίνουμε οδηγίες τέτοιου
  είδους. Να φοράμε πάντα κράνος.Και καλούς μας δρόμους, φιλικά

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει