Το Behind Her Eyes/Πίσω από τα Μάτια της είναι μια σειρά Βρετανικής παραγωγής του Netflix, που έκανε πρεμιέρα στις 17 Φεβρουαρίου και βρίσκεται στην πρώτη θέση της κορυφαίας δεκάδας των σειρών της streaming πλατφόρμας.

Βασίζεται στην ομώνυμη νουβέλα από την Sarah Pinborough ενώ το σενάριο της προσάρμοσε για τη μικρή οθόνη ο Steve Lightfoot (The Punisher, Hannibal), με τον Erik Richter Strand (Temple) να την σκηνοθετεί. Τα επεισόδια της είναι έξι με της διάρκεια του να είναι στα 50 λεπτά.

Πάμε να μιλήσουμε για την πλοκή της σειράς χωρίς spoilers, στο μέτρο του δυνατού πάντα.

Η ιστορία της σειράς περιστρέφεται γύρω από μια νεαρή γυναίκα, την Louise, την οποία ενσαρκώνει η Simona Brown (The Night Manager), που είναι χωρισμένη και μεγαλώνει μόνη τον γιο της, Adam. Μία συγκυρία την οδηγεί να γνωρίσει έναν επιβλητικό και-απ’ ότι φαίνεται-θλιμμένο ψυχίατρο, τον David, ρόλος που ανήκει στον Tom Bateman (Murder on the Orient Express).

Οι δύο τους δίχως να το γνωρίζουν θα συνεργαστούν μιας και η Louise εργάζεται ως γραμματέας στο ψυχιατρικό γραφείο το οποίο μετέπειτα αναλαμβάνει ο David. Έτσι λοιπόν, δεν θα αργήσει μεταξύ τους να αναπτυχθεί ένα ερωτικό ειδύλλιο. Μια ακόμη συγκυρία θα φέρει κοντά την Louise με τη σύζυγο του David, την Adele, που υποδύεται η Eve Hewson (Bridge of Spies) και οι δύο τους θα συνάψουν μια φαινομενικά αταίριαστη φιλική σχέση.

Την ώρα λοιπόν που δημιουργείται μία ιδιαίτερη δυναμική μεταξύ των τριών, η σειρά μας ταξιδεύει μέσω flashbacks στο παρελθόν της Adele και του David, όπου γνωρίζουμε τον Rob, τον οποίο ενσαρκώνει ο Robert Aramayo (Game of Thrones). Παράλληλα, όσο μαθαίνουμε καλύτερα την πρωταγωνίστρια Louise, βλέπουμε μαζί της τους σκοτεινούς της εφιάλτες, τους οποίους έχει ενώ υπνοβατεί.

Όσο συμπληρώνεται το «παζλ» της πλοκής και μέσα από ορισμένες ονειρικές (στην κυριολεξία) καταστάσεις, αρχίζουμε να αναρωτιόμαστε ποιος είναι το θύμα της όλης υπόθεσης, ποιος ο θύτης και σε ποιον είναι αφιερωμένη η ιστορία της σειράς. Η απάντηση είναι «ωμή» και έρχεται σαν ένα κρύο χαστούκι, την ώρα που έχεις μείνει με ανοιχτό το στόμα βλέποντας την οθόνη.

Η άποψη του lordoftheseries.gr

Το Behind Her Eyes είναι μία ιδιαίτερη σειρά. Σίγουρα πρόκειται για ένα ψυχολογικό θρίλερ/δράμα, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Μια από τις εκπλήξεις του, στην οποία δυστυχώς δεν γίνεται να μην αναφερθώ, είναι το μεταφυσικό στοιχείο, το οποίο πραγματικά με απογοήτευσε.

Το στοιχείο αυτό έρχεται σχεδόν από το πουθενά για να αποτελέσει σημείο – «κλειδί» της ιστορίας, όμως προσωπικά δεν ήμουν από αυτούς που το απόλαυσαν. Κατά τα άλλα, το σενάριο είναι ενδιαφέρον και σε κρατάει σε αγωνία σε όλα, σχεδόν, τα επεισόδια.

Γενικότερα, η σειρά είναι καλοστημένη και προσεγμένη, κάθε πλάνο της, χωρίς να δείχνει κάποιο τοπίο ή κάτι ξεχωριστό, σου «γεμίζει» το μάτι και σε ικανοποιεί. Τα έξι 50λεπτα επεισόδια είναι εξαιρετικά δομημένα και μέσα σ’ αυτά η ιστορία αναπτύσσεται με τρόπο που δεν σου μένει κάποιο κενό (εντάξει, μου έρχεται ένα αλλά δεν επηρεάζει τόσο την κεντρική πλοκή) ή απορία. Τα χρονικά πίσω-μπρος ήταν απαραίτητα για να συμπληρωθεί η ευρύτερη εικόνα της σειράς και οι παραγωγοί τα χειρίστηκαν με σωστό τρόπο.

Το πρωταγωνιστικό τρίδυμο στέκεται αρκετά καλά μπορώ να πω στις ερμηνείες του, αν και εγώ θα ξεχώρισα ένα «κλικ» παραπάνω την ερμηνεία της Eve Hewson. Μέσα από κάθε της βλέμμα αναρωτιόσουν αν αυτό που έλεγε το εννοούσε πραγματικά ή αν κρυβόταν κάτι άλλο από πίσω. Μια ακόμη ερμηνεία που θα κρατήσω είναι αυτή του Robert Aramayo, που αν και εμφανίστηκε λιγότερο από τους υπόλοιπους τρεις, κατάφερε να «λάμψει».

Συνοπτικά, το Behind Her Eyes είναι ένα ελκυστικό δημιούργημα του Netflix, που όμως σε ξεγελάει και σε κατευθύνει σε ένα διαφορετικό μονοπάτι από αυτό που αρχικά νόμιζες πως θα σε πάει. Παρά την εξαιρετική σκηνοθεσία και τις καλές ερμηνείες, η κλιμάκωση της σειράς είναι απογοητευτική και αυτό δεν μπορεί παρά να σου αφήσει μια πικρή επίγευση.