Δύο διεθνή συνέδρια για την Ενημέρωση και τα ΜΜΕ, συνδιοργανώνει η ΕΡΤ με την EBU (European Broadcasting Union) στην Αθήνα την προσεχή εβδομάδα. Τα συνέδρια πραγματοποιούνται σε μία περίοδο ιδιαιτέρως κρίσιμη σε παγκόσμιο επίπεδο, με βασικό ζητούμενο την έγκυρη, έγκαιρη και αμερόληπτη διάχυση της πληρο-φορίας.

Το πρώτο Συνέδριο, το 5ο EBU News Assembly, θα διεξαχθεί την Τρίτη 9 και την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου, με τη συμμετοχή περίπου 90 συνέδρων από όλες τις χώρες της Ευρώπης. Πρόκειται για δημοσιογράφους και διευθυντές Ειδήσεων από τους δημόσιους ραδι-οτηλεοπτικούς οργανισμούς – μέλη της EBU. Τα θέματα προς συζήτηση είναι οι ανταλλαγές ειδήσεων από το δίκτυο της EBU, η συνεργασία της EBU με την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι νέες τεχνολογίες κ.ά.

Στο δεύτερο Συνέδριο, το «NewsXchange 2010», που θα πραγματο-ποιηθεί την Πέμπτη 11 και την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου, θα συμμετάσχουν πάνω από 350 δημοσιογράφοι, αρχισυντάκτες και διευθυντικά στελέχη από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, εφημε-ρίδες και ειδησεογραφικά πρακτορεία από όλο τον κόσμο, όπως το ΒΒC, το CNN, το Reuters, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τους New York Times, το Al Jazeera κ.ά. Η διοργάνωση διανύει με επιτυχία την ένατη χρονιά της.

Το κεντρικό θέμα του «NewsXchange» είναι οι «Νέες Πραγματικό-τητες, όπως αυτές διαμορφώνονται σε ένα διαρκές μεταβαλλόμενο οπτικοακουστικό τοπίο». Τα επιμέρους θέματα που, μεταξύ άλλων, θα απασχολήσουν τις εργασίες του Συνεδρίου είναι οι «κατευθυνόμενες» ειδήσεις, η ισορροπία ανάμεσα στην προπαγάνδα και τη δη-μοσιογραφική αντικειμενικότητα, η προσέλκυση περισσότερων τηλε-θεατών με τη μετάδοση «καλών ειδήσεων», η «χρηματοδότηση» του παραγόμενου τηλεοπτικού προϊόντος, οι νέες τεχνολογίες στην υπη-ρεσία της δημοσιογραφίας, καθώς και ο ανταγωνισμός ανάμεσα στην τηλεόραση, την έντυπη δημοσιογραφία και το διαδίκτυο.

Και τα δύο Συνέδρια θα διεξαχθούν στο ξενοδοχείο Intercontinental.
πηγή: gossip-tv