Ελλάδα, δεκαετία του ’50. Μία περίοδος των αντιθέσεων. Του μοντερνισμού που ερχόταν από τη δύση και τα αστικά κέντρα και δη η Αθήνα, τον αφομοίωνε με μεγαλύτερη ευκολία. Και της παράδοσης, που η επαρχία και δη στα μικρά χωριά παρέμεναν πιστά σε αυτήν.

Οι «Άγριες Μέλισσες», η νέα σειρά εποχής του ΑΝΤ1 είναι και ένα ταξίδι στον χρόνο. Πίσω στην περίοδο εκείνη, στην επαρχία. Σε ταξιδεύει στο μικρό χωριό Διαφάνι, που βρίσκεται κοντά στη Λάρισα. Μία μικρή κοινωνία, όπου οι λιγοστοί κάτοικοί του παραμένουν πιστοί στις παραδόσεις και στα έθιμα που οι ίδιοι μεγάλωσαν.

Ρεπορτάζ: Δήμητρα Ζάρκου

Η σειρά, πέρα από την πλοκή και τις ιστορίες των ηρώων της, καλείται να «πάρει» μαζί της τον τηλεθεατή και σε ένα ταξίδι στον χρόνο. Να τον μεταφέρει στην εποχή εκείνη. Όπως μας εξομολογήθηκε ο σκηνοθέτης, Λευτέρης Χαρίτος το πώς θα είναι τα σκηνικά αποτέλεσε μεγάλη κουβέντα.

Σκοπός τους δεν ήταν να κάνουν ένα ντοκιμαντέρ, ούτε είναι πάντα εφικτό και τηλεοπτικά πετυχημένο να μεταφέρουν ακριβώς το κλίμα της εποχής εκείνης. Έτσι, κατέληξαν σε μία μέση λύση. Και το αποτέλεσμα τούς δικαιώνει. Οι «Άγριες Μέλισσες» προσφέρουν στο κοινό αυτή τη γεύση από την ελληνική επαρχία της δεκαετίας του ’50, ταξιδεύοντάς τον νοερά.

Κι επειδή οι μικρές λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά, από τη σημερινή μας επίσκεψη στα ΚΑΠΑ Studios, όπου έχει στηθεί το χωριό Διαφάνι, διαπιστώσαμε πως η παραγωγή έχει δώσει σημασία σε αυτές. Το εσωτερικό του καφενείου της Βιολέτας (Θεοφανία Παπαθωμά), όπου λειτουργεί και ως μπακάλικο, είναι ένα ταξίδι στον χωροχρόνο. Τα ράφια γεμάτα με προϊόντα του χθες, που είτε τα θυμάσαι αμυδρά, είτε έχεις ακούσει γι’ αυτά από τις αναμνήσεις των μεγαλύτερων.

Τα ξεθωριασμένα κάδρα που κοσμούν τους τοίχους είναι μία πινελιά συγκίνησης, ενώ οι φωτογραφίες της βασιλικής οικογένειας, έρχονται να σου υπενθυμίσουν την πολιτική πραγματικότητα της εποχής εκείνης. Το, δε, χωριό αν και βρίσκεται κοντά στη Λάρισα, είναι ένα κράμα Ηπείρου και Θεσσαλίας, αλλά εδώ που τα λέμε, δεν έχει και μεγάλη διαφορά από τα χωριά της υπόλοιπης ελληνικής επαρχίας.

Δείτε στις παρακάτω φωτογραφίες τις μικρολεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά