Αντίστροφα μετρά πλέον η Κρήτη που σε 48ωρες περνά πλέον στην ψηφιακή εποχή.

Η ημερομηνία της ψηφιακής μετάβασης στα Κ.Ε. της Ρογδιάς που καλύπτει το Ηράκλειο και της Μαλάξας που καλύπτει Χανιά και Ρέθυμνο, είχε παραταθεί για τις 26 Ιουνίου λόγων των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Περίπου 350.000 κάτοικοι του νησιού θα αποκτήσουν πρόσβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση.

Συγκεκριμένα θα καλυφθούν οι πόλεις του Ηρακλείου, του Ρεθύμνου, των Χανίων καθώς και τμήμα των Νομών αυτών.

Οι τηλεθεατές που λαμβάνουν τηλεοπτικό σήμα από τα κέντρα εκπομπής Ρογδιά και Μαλάξα θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ψηφιακά το πρόγραμμα των δημόσιων και ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας με σταθερή ποιότητα ήχου και εικόνας, χωρίς χιόνια και είδωλα.

Επίσης θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι η κεραία της εγκατάστασής τους είναι στραμμένη προς τα κέντρα αυτά.

Αναφορικά με τον εξοπλισμό είναι απαραίτητο να διαθέτουν δέκτη, τηλεόραση ή αποκωδικοποιητή, τεχνολογίας MPEG4, τον οποίο και να συντονίσουν στις παρακάτω συχνότητες με έναρξη ψηφιακής εκπομπής.

Οι συχνότητες

Στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο υπενθυμίζει τις συχνότητες που θα εκπέμπεται ψηφιακά το τηλεοπτικό πρόγραμμα των σταθμών και οι οποίες είναι:

Για το κέντρο εκπομπής Ρογδιά:

• Για τους δημόσιους σταθμούς εθνικής εμβέλειας: 37 (602 MHz), 49 (698 MHz), 56 (754 MHz).

• Για τους ιδιωτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας: 24 (498 MHz), 25 (506 MHz).

• Για τους σταθμούς περιφερειακής εμβέλειας της Κρήτης: 38 (610 MHz), 61 (794 MHz).

Για το κέντρο εκπομπής «Μαλάξα»:

• Για τους δημόσιους σταθμούς εθνικής εμβέλειας: 21 (474 MHz), 24 (498 MHz), 39 (618 MHz).

• Για τους ιδιωτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας: 49 (698 MHz), 56 (794 MHz).

• Για τους σταθμούς περιφερειακής εμβέλειας της Κρήτης: 38 (610 MHz), 57 (762 MHz).

Στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται αναφέρεται:

Με στόχο την ομαλή μετάβαση των κατοίκων των τριών πόλεων της Κρήτης και των περιοχών γύρω από αυτές στη νέα ψηφιακή τηλεοπτική εποχή, το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και οι εμπλεκόμενοι Φορείς, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, πρόκειται να υλοποιήσουν στοχευμένες ενημερωτικές ενέργειες σε τοπικό επίπεδο.

Ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Μενέλαος Δασκαλάκης δήλωσε: Το έργο της ψηφιακής μετάβασης στην περιφέρεια της χώρας προχωρά με ταχείς ρυθμούς, με επόμενο σταθμό την Κρήτη, που σύντομα θα υποδεχθεί την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση.

Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα που υλοποιείται στο νότιο τμήμα της χώρας και θα συμβάλλει στην προσπάθεια για τη μέγιστη δυνατή πληθυσμιακή κάλυψη, δίνοντας τη δυνατότητα σε ακόμη περισσότερους τηλεθεατές να απολαύσουν τα οφέλη της νέας ψηφιακής εποχής.

Πηγή: prisma.gr