Τα μέλη μιας θρησκευτικής συντηρητικής ομάδας από το Πόρτλαντ των ΗΠΑ δεν μοιάζουν ακριβώς πρόσωπα κύρους και εξουσίας.

Δεν είναι παρά καθημερινοί άνθρωποι με κοινά προβλήματα που προσπαθούν απλώς να είναι καλοί σύζυγοι και ακόμα καλύτεροι πατεράδες. Μάχονται με την πορνογραφία, απεχθάνονται τα διαζύγια και τη μοιχεία, μιλούν για τη συμφιλίωση των λαών και αποζητούν την ταπεινότητα και την αγάπη στον Θεό.

Αυτή είναι η «Οικογένεια», μια σειρά ντοκιμαντέρ 5 επεισοδίων που ντεμπούταρε στο Netflix στις 9 Αυγούστου χωρίς τυμπανοκρουσίες, κατάφερε όμως να κάνει όλο τον κόσμο να μιλά γι’ αυτή.

Γιατί αυτό που μοιάζει αρχικά με παρατραβηγμένη θεωρία συνωμοσίας, μόλις βυθιστείς λίγο περισσότερο σε όσα εκτυλίσσονται συνειδητοποιείς πως ψήγματα αλήθειας υπάρχουν σε όλο αυτό. Ή και ογκόλιθοι!

Το ντοκιμαντέρ βασίζεται στην ερευνητική δουλειά του Τζεφ Σάρλετ που κατέληξε το 2008 σε ένα βιβλίο («The Family: The Secret Fundamentalism at the Heart of American Power») και ένα δεύτερο το 2010. Αυτός πρωτομίλησε για τη μυστική αδελφότητα «που κρύβεται σε κοινή θέα τα τελευταία 80 χρόνια», όπως λέει ο Σάρλετ, ο οποίος πέρασε 9 μήνες ανάμεσά τους πριν αποφασίσει να μάθει περισσότερα.

Όσο για τον σκηνοθέτη Τζέσι Μος, αυτός είπε στο περιοδικό « Rolling Stone» πως «έπεσα από την καρέκλα μου» όταν έμαθε τι ακριβώς εκτυλίσσεται στο παρασκήνιο του πολιτικού συστήματος της Αμερικής.

Σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ, μέλη της ανεπίσημης αυτής σέχτας, στα οποία περιλαμβάνονται πολιτικοί, διπλωμάτες και θρησκευτικοί ηγέτες από όλο τον κόσμο, έχουν διασυνδέσεις με τα υψηλά κλιμάκια της αμερικανικής κυβέρνησης. «Όσο πιο αθέατη κάνεις την οργάνωσή σου, τόσο περισσότερη εξουσία θα έχει», μας λέει η «Οικογένεια» πως συνήθιζε να συμβουλεύει ο ιδρυτής της Νταγκ Κόου στη δεκαετία του 1930.

Τα μέλη αισθάνονται πως είναι οι εκλεκτοί του Θεού, πως έχουν επιλεγεί να ασκούν σκιώδη πολιτική στην Ουάσιγκτον. Και το καταφέρνουν και με το παραπάνω.

Στο δρώμενο που διοργανώνει μάλιστα η ομάδα (National Prayer Breakfast – Πρωινό της Εθνικής Προσευχής) ετησίως, έχουν συμμετάσχει όλοι οι αμερικανοί πρόεδροι μετά τον Αϊζενχάουερ! Τα υπόλοιπα στην οθόνη…