Το Μ. Σάββατο 4 Μαΐου, ο σεφ Γιάννης Λουκάκος μάς εύχεται «Καλή Ανάσταση» κάνοντας τις δικές του προτάσεις για το γιορτινό μας τραπέζι.

Σε αυτό το μάθημα μάς αποκαλύπτει όλα τα μυστικά για το μαγείρεμα στο φούρνο.

Η συγκεκριμένη τεχνική αφορά στο ψήσιμο του φαγητού σε υψηλή θερμοκρασία στο φούρνο, χωρίς την παρουσία κάποιου υγρού.

Τρόφιμα κατάλληλα για ψητά είναι:
• κρεατικά: κυρίως μεγάλα μαλακά κομμάτια π.χ. αρνί πόδι, μοσχάρι κόντρα, ολόκληρο κοτόπουλο, χοιρινό καρέ
• ψαρικά: κυρίως ολόκληρα μεγάλα ψάρια ή φιλέτα
• θαλασσινά
• λαχανικά: ολόκληρα ή κομμένα

Η σάλτσα, που θα συνοδεύσει τα ψητά φούρνου, μπορεί να παρασκευαστεί από τα υγρά που συγκεντρώνονται στο σκεύος, κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.

Αν δεν έχουν μείνει υγρά, μπορούμε να ρίξουμε στο καυτό ταψί κάποιο υγρό της προτίμησής μας, όπως κρασί ή ζωμό, ώστε να αντλήσουμε όλη τη γεύση που έχει συγκεντρωθεί από τους συμπυκνωμένους χυμούς του φαγητού κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.

Με αυτόν τον εύγευστο πλέον ζωμό, μπορούμε να παρασκευάσουμε τη σάλτσα του ψητού.

Στη συνέχεια, ο Γιάννης Λουκάκος μαγειρεύει χοιρινό καρέ στο φούρνο, με γλάσο από μέλι και μπαχαρικά και λαχανικά σοτέ.

Οι μαθητές του Dr. Cook χωρίζονται σε δύο ομάδες και αναλαμβάνουν να ετοιμάσουν δύο ακόμη πιάτα: ψητό ρολό από κιμά και πλιγούρι με λιαστές ντομάτες και δυόσμο και, σολομό στο φούρνο με σαλάτα από ψητά παντζάρια, φινόκιο και σάλτσα με μουστάρδα και άνηθο.

Το μάθημα τελειώνει γλυκά με κέικ σοκολάτας με καραμελωμένες μπανάνες, σάλτσα καραμέλας και macademia.