Με το ίδιο πρωτοσέλιδο, που αναφέρει «Είμαι/είμαστε Ιβάν Γκολούνοφ», κυκλοφορούν σήμερα τρεις ρωσικές εφημερίδες, εκφράζοντας έτσι την υποστήριξή τους στον Ρώσο δημοσιογράφο Ιβάν Γκολούνοφ, ο οποίος κατηγορείται για εμπόριο ναρκωτικών, υπόθεση την οποία καταγγέλλει ως κατασκευασμένη και η οποία έχει προκαλέσει κύμα αγανάκτησης.

Ο Ιβάν Γκολούνοφ, δημοσιογράφος του ανεξάρτητου ειδησεογραφικού ιστότοπου Meduza, φημισμένος για τις έρευνές του κατά της διαφθοράς στο δημαρχείο της Μόσχας ή για τις ατασθαλίες σε αδιαφανείς τομείς όπως οι μικροπιστώσεις ή τα γραφεία τελετών, συνελήφθη την Πέμπτη και το βράδυ του Σαββάτου δικαστής τον έθεσε σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Σύμφωνα με την αστυνομία, επιχείρησε να πωλήσει «σημαντική ποσότητα» κοκαΐνης και μεφεδρόνης, ενός συνθετικού ναρκωτικού, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Ο δημοσιογράφος απορρίπτει αυτές τις κατηγορίες και εκτιμά πως συνδέονται με τις έρευνές του, ιδιαίτερα με την έρευνα σχετικά με τον μαφιόζικο καταμερισμό της «μπίζνας των κοιμητηρίων» στη Μόσχα.

«Εκτιμάμε πως οι αποδείξεις ενοχής του Ιβάν Γκολούνοφ, τις οποίες παρέσχεσαν οι ερευνητές, δεν είναι πειστικές και πως οι συνθήκες της σύλληψής του δημιουργούν πολλές υποψίες ότι αυτή πραγματοποιήθηκε κατά παράβαση του νόμου» υπογραμμίζουν σε κοινή δήλωση οι τρεις εφημερίδες Kommersant, Vedomosti και RBK. «Δεν αποκλείουμε την πιθανότητα η κράτηση και η σύλληψη του κ. Γκολούνοφ να συνδέονται με τις επαγγελματικές δραστηριότητές του» συνεχίζουν.

Μετά τη σύλληψη του Ιβάν Γκολούνοφ, πολλοί συνάδελφοί του, επίσημα μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας αλλά και καλλιτέχνες και πολιτικοί αξιωματούχοι, του προσέφεραν την υποστήριξή τους.

Εκατοντάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί το Σάββατο έξω από το δικαστήριο που τον έθεσε σε κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ η εισαγγελία ζητούσε τη φυλάκισή του.

Για πολλούς δημοσιογράφους και ΜΚΟ που υπερασπίζονται την ελευθερία του Τύπου, η σύλληψη του Ιβάν Γκολούνοφ, ο οποίος κινδυνεύει με ποινή κάθειρξης έως 15 ετών, αποτελεί νέο σταθμό στις πιέσεις που δέχονται τα μέσα ενημέρωσης στη Ρωσία. Η ρωσική αστυνομία δημοσιοποίησε φωτογραφίες τις οποίες παρουσίασε ως προερχόμενες από τον τόπο του εγκλήματος και οι οποίες εικονίζουν ένα αληθινό εργαστήριο παρασκευής ναρκωτικών, πριν παραδεχθεί πως δεν είχαν τραβηχτεί στο σπίτι του δημοσιογράφου, πράγμα που ενίσχυσε περαιτέρω τις υποψίες για χειραγώγηση.

Στην κοινή δήλωσή τους, οι εφημερίδες Kommersant, Vedomosti και RBK «απαιτούν να ελεγχθούν λεπτομερώς οι ενέργειες των αστυνομικών που ενέχονται στη σύλληψη του Ιβάν Γκολούνοφ (…) και μέγιστη διαφάνεια κατά τη διεξαγωγή της έρευνας». «Θα παρακολουθήσουμε την έρευνα με προσοχή (…) και απαιτούμε ο νόμος να γίνει σεβαστός απ’ όλους και για όλους» καταλήγουν.