Έπειτα από οκτώ σεζόν και 73 επεισόδια, η σειρά του ΗΒΟ Game of Thrones, που έκανε θραύση, έφτασε χτες στο τέλος της, με ακόμα έναν σοκαριστικό θάνατο και μια απροσδόκητη επιλογή.

Το τελευταίο επεισόδιο της σειράς, που είναι βασισμένη στα έργα του George R.R. Martin, είχε διάρκεια περίπου μία ώρα και 20 λεπτά.

Ο άγριος ανταγωνισμός για τον Iron Throne, που είναι φτιαγμένος από εκατοντάδες σπαθιά, τερματίστηκε με έναν θάνατο και μία μη αναμενόμενη επιλογή για τη θέση του ηγέτη του φανταστικού βασιλείου του Γουέστερος.

Η σειρά, όπως σημειώνει το Reuters, αναδείχθηκε σε «ατού» της primetime του ΗΒΟ, αν και η τελευταία της σεζόν ήταν και αυτή που δίχασε περισσότερο τους φανατικούς τηλεθεατές αλλά και τους κριτικούς. Η δυσαρέσκειά τους μάλιστα οδήγησε στη συλλογή υπογραφών με αίτημα προς το δίκτυο να την ξαναγυρίσει, αίτημα που υπογράφουν περισσότεροι από 650.000 φανατικοί του Game of Thrones.

Σύμφωνα με το ΗΒΟ, η αυτή η 8η και τελευταία σεζόν προσέλκυσε 43 εκατομμύρια τηλεθεατές κατά μέσο όρο σε κάθε επεισόδιο μόνο στις ΗΠΑ, αριθμός αυξημένος κατά δέκα εκατομμύρια από την 7η σεζόν, το 2017.

Αυτό που φάνηκε να ενοχλεί περισσότερο κοινό και κριτικούς ήταν η «κακή» στροφή της Daenerys Targaryen, της «Dragon Queen», η οποία χρησιμοποίησε στο τελευταίο επεισόδιο τον δράκο της για να προκαλέσει την πλήρη καταστροφή ενώ οι αντίπαλοί της είχαν παραδοθεί. Η κίνηση αυτή εξαγρίωσε τους τηλεθεατές και αυτό αποτυπώνεται στην αξιολόγηση στο Rottentomatoes.com, όπου το τελευταίο επεισόδιο έχει τη χειρότερη αξιολόγηση από όλα τα υπόλοιπα της 8ης σεζόν.

Οι βαρβαρότητες του χαρακτήρα που υποδύεται η Emilia Clarke στις προηγούμενες τηλεοπτικές σεζόν ήταν παρόμοιες με τις ενέργειες άλλων χαρακτήρων, αλλά πολλοί τηλεθεατές θεώρησαν την απόφασή της να σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες αθώους ανθρώπους ως πολύ δραστική, με βάση τα στοιχεία που είχε δείξει έως σήμερα ο χαρακτήρας της.

Προσοχή, ακολουθούν spoiler.

Στο τελευταίο επεισόδιο περιλαμβάνεται ο θάνατος της Daenerys στα χέρια του Τζον Σνόου, του εραστή και ανιψιού της, τον οποίο υποδύεται ο Kit Harington, ο οποίος τη σκοτώνει φοβούμενος πως η τυραννία της θα είναι ίδια με αυτή των προκατόχων της.

Στη συνέχεια ο τελευταίος εν ζωή δράκος της καίει τον Θρόνο, λιώνοντάς τον με την ανάσα του.

Για τη θέση του βασιλιά γίνεται τελικά μια απροσδόκητη επιλογή, αυτή του Brandon Stark, τον οποίο παίζει ο Isaac Hempstead Wright.

Στο πρώτο επεισόδιο της σειράς, το 2011, ο Brandon πέφτει από έναν ψηλό πύργο με αποτέλεσμα να μείνει ανάπηρος αλλά και να αποκτήσει μυστικές δυνάμεις που του δίνουν τη δυνατότητα να δει το παρελθόν και το μέλλον.

Ορισμένοι κριτικοί χαρακτήρισαν παράξενη τον επιλογή αυτή, στο χθεσινό επεισόδιο, καθώς οι ικανότητες του Stark του έδιναν τη δυνατότητα να προβλέψει τα γεγονότα- και τους θανάτους χιλιάδων-που θα τον οδηγούσαν στη θέση του βασιλιά.

Από την αρχή της, που έγινε μετ’ εμποδίων, καθώς ο αρχικός «πιλότος» δεν προβλήθηκε ποτέ και έγιναν επαναλήψεις γυρισμάτων και αναδιανομή ρόλων, η σειρά αναδείχθηκε σε φαινόμενο.

Ο προϋπολογισμός της δεν σταμάτησε να μεγαλώνει, με την τελευταία σεζόν να αγγίζει τα 15 εκατομμύρια το επεισόδιο. Τιμήθηκε με βραβεία Emmy, μεταξύ άλλων με τρία για την καλύτερη δραματική σειρά.

Όπως αναφέρει το Reuters, το ΗΒΟ σχεδιάζει ήδη το prequel της δημοφιλούς σειράς, το οποίο τοποθετείται χιλιάδες χρόνια πριν.

Ο 8ος κύκλος μεταδίδεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από τη Nova.