Μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση κατέθεσε ο Θάνος Δημάδης σε βάρος του Νίκου Παππά, μετά τον αποχαρακτηρισμό εγγράφων που αφορούν την υπόθεση, από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η υπόθεση είχε απασχολήσει την Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2016. Τότε σημειώθηκε το επεισόδιο με δύο Ελληνες δημοσιογράφους- τον κ. Δημάδη και τον Δημήτρη Σουλτογιάννη, τότε ανταποκριτές του Alpha και του Star- στο ξενοδοχείο που διέμενε ο Νίκος Παππάς κατά την επίσημη επίσκεψη ελληνικής αποστολής στη Ν. Υόρκη.

Ο «Εθνικός Κήρυκας» δημοσίευσε τα αποχαρακτηρισθέντα έγγραφα της υπηρεσίας.

Όπως αναφέρει ο Θάνος Δημάδης: «Από τα έγγραφα που αποχαρακτήρισε το State Department το περιεχόμενο των οποίων δημοσιεύει σήμερα ο Εθνικός Κήρυκας της Νέας Υόρκης προκύπτει ότι ο ο κ. Παππάς και η κυβερνητική αποστολή όχι μόνο γνώριζε πως το περιεχόμενο του τηλεγραφήματος του ΑΠΕ ήταν ψευδές, αλλά το κυριότερο ότι απέκρυψε την αλήθεια για τα πραγματικά γεγονότα όπως τα κατέγραψαν οι Αμερικανοί. Ο κ. Παππάς με δημόσια δήλωσή του το ίδιο βράδυ επιβεβαίωσε το ψευδές τηλεγράφημα του ΑΠΕ εναντίον μου. Αυτά τα fake news γυρίζουν σήμερα μπούμερανγκ στους εμπνευστές και διακινητές τους, τους οποίους οδηγώ στην Δικαιοσύνη χάρη στην συνδρομή των Αμερικανικών αρχών για την αποκάλυψη της αλήθειας.

Καλώ τον κ. Παππά να μην κρυφτεί πίσω από τα φουστάνια της πολιτικής του ασυλίας και να ζητήσει αυτοβούλως να αρθεί η ασυλία του. Περιμένω και ελπίζω από τα πολιτικά κόμματα του δημοκρατικού τόξου στο Ελληνικό Κοινοβούλιο να σταθούν αντάξια της ευθύνης τους σε ένα θέμα που εγείρει μείζον ζήτημα σε σχέση με το πώς τα κρατικά ΜΜΕ υπηρετούν την κυβέρνηση αλλά όχι την Δημοκρατία ούτε την ενημέρωση στην Ελλάδα.

Το σημερινό παρακρατικό καθεστώς στην Ελλάδα ενορχήστρωσε τον Σεπτέμβριο του 2016 τον διασυρμό μου με fake news τα οποία γυρίζουν σήμερα μπούμερανγκ στους εμπνευστές και διακινητές τους».

Ο αποχαρακτηρισμός των απορρήτων εγγράφων της Υπηρεσίας Διπλωματικής Ασφάλειας (DS) του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η οποία διενήργησε τον έλεγχο των στοιχείων των δύο δημοσιογράφων έξω από το ξενοδοχείο «Westin Hotel Grand Central» κατόπιν αιτήματος της ελληνικής αποστολής, επαναφέρει την υπόθεση στην επικαιρότητα.

Σύμφωνα με τα αποχαρακτηρισθέντα έγγραφα που δημοσιεύει ο «Εθνικός Κήρυκας, «την επομένη ημέρα (19/9/2016) της εξακρίβωσης των στοιχείων των δύο δημοσιογράφων που προκάλεσε η ελληνική αποστολή, η τελευταία ζητάει από τους αξιωματούχους του DS να της χορηγήσουν Αστυνομική Εκθεση –police report- για τους δύο δημοσιογράφους».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα «Την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016 και ενώ το ΑΠΕ-ΜΠΕ είχε ήδη μεταδώσει ανακριβώς την είδηση περί σύλληψης των δύο δημοσιογράφων, η ελληνική αποστολή έλαβε από τους αρμόδιες αμερικανικές Αρχές την απάντηση ότι δεν υπάρχει Αστυνομική Εκθεση –police report- αφού δεν υπάρχει σύλληψη των δύο δημοσιογράφων.

Διευκρινίζεται πως οι αμερικανικές Αρχές προβαίνουν στην σύνταξη Εκθεσης –police report- μόνο όταν υπάρχει καταγραφή παράνομων πράξεων που διενεργούνται για άτομα (subjects) που τελούν υπό έλεγχο των αμερικανικών αστυνομικών Αρχών.

Το DS έστειλε στην ελληνική αποστολή ανεπίσημη απάντηση που περιλαμβάνει τα πραγματικά γεγονότα όπως τα κατέγραψαν οι αμερικανικές Αρχές και τα οποία όπως προκύπτει ήταν αντίθετα από τα όσα μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ΕΡΤ, και άλλα Μέσα Ενημέρωσης και τα οποία είχε επιβεβαιώσει εμμέσως με δήλωσή του ο τότε υπουργός Επικρατείας κ. Νίκος Παππάς».

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι «από τα αποχαρακτηρισθέντα έγγραφα προκύπτει ότι ο κ. Θάνος Δημάδης και ο συνάδελφός του κ. Δημήτρης Σουλτογιάννης ούτε συνελήφθησαν για πλαστογραφία, ούτε πλαστογράφησαν, ούτε δήλωσαν ψευδή ταυτότητα στις αμερικανικές Αρχές, ούτε ήταν μεταμφιεσμένοι όταν τους ζητήθηκε η εξακρίβωση των στοιχείων τους, ούτε αφέθηκαν προσωρινά ελεύθεροι, ούτε αντιμετώπισαν τον κίνδυνο διώξεων από τις αμερικανικές αστυνομικές αρχές, ούτε την απειλή φυλάκισης ή απέλασης τους όπως είχαν μεταδώσει Μέσα Ενημέρωσης της Ελλάδος».

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι σύμφωνα με τους αξιωματούχους του DS που κατέγραψαν τα πραγματικά γεγονότα η ελληνική αποστολή θεώρησε τους δύο δημοσιογράφους ύποπτους επειδή περνούσαν την ώρα τους «χασομερώντας» (όπως χαρακτηριστικά καταγράφεται στα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα) στο καφέ του ξενοδοχείου.

Κατά τον έλεγχο των στοιχείων τους «και τα δύο άτομα ισχυρίστηκαν ότι είναι εργαζόμενοι σε ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια με αντικείμενο να κάνουν ρεπορτάζ για τους Ελληνες Υπουργούς στη Νέα Υόρκη. Και οι δύο ισχυρίστηκαν ότι είναι ξένοι ανταποκριτές…».

Μάλιστα στα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα καταγράφεται ότι η ίδια η ελληνική αποστολή παραδέχτηκε ότι «γνωρίζει τον κ. Δημάδη ως πολύ γνωστό δημοσιογράφο στην Ελλάδα» («…Οι Ειδικοί Εκπρόσωποι της Διπλωματικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (DS) συναντήθηκαν με τον … από την ελληνική αποστολή, ο οποίος δήλωσε ότι αναγνωρίζει τον κ. Δημάδη ως έναν πολύ γνωστό δημοσιογράφο από την Ελλάδα αλλά ότι το κανάλι στο οποίο εργάζεται είναι αντίστοιχο με το παπαράτσι στυλ του αμερικανικού δικτύου ΤΜΖ…»).

Αναφέρεται ακόμη ότι στην κάμερα του κ. Θάνου Δημάδη πράγματι βρέθηκε φωτογραφικό υλικό που επίσημα μέλη της ελληνικής αποστολής να κάνουν ψώνια στο Μανχάταν («…Η κάμερα και οι φωτογραφίες ελέγχθηκαν, επιπλέον φωτογραφίες στυλ παπαράτσι βρέθηκαν μέλη της Ελληνικής αποστολής να κάνουν ψώνια στη Νέα Υόρκη….»).

ff