Το θέμα των κλειστών τραπεζών μονοπωλεί τα πρωτοσέλιδα του πολιτικού και οικονομικού τύπου της χώρας.

Δείτε αναλυτικά τις εφημερίδες

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Πόλεμος 8 ημερών με κλειστές τράπεζες

efim1

Η εφημερίδα γράφει ότι η φτωχοποίηση του ελληνικού λαού συνεχίζεται, καθώς μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας αποφασίστηκε ότι οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές από σήμερα έως και την προσεχή Δευτέρα 6 Ιουλίου. Σήμερα δεν θα γίνονται ούτε καν αναλήψεις από μηχανήματα αυτόματης ανάληψης (ΑΤΜ) το πρωί, ενώ πιθανώς τα ΑΤΜ να ανοίξουν μετά το μεσημέρι.

ΕΘΝΟΣ: Σε δίνη η χώρα ο λαός σε περιπέτεια

efim3

Η εφημερίδα σημειώνει ότι σε δίνη η χώρα, οι πολίτες σε περιπέτεια χωρίς ορίζοντα απεγκλωβισμού, κατεβασμένα ρολά στις τράπεζες τουλάχιστον για έξι μέρες, ουρές με οδηγό το “ένστικτο” της επιβίωσης και απαισιόδοξα μηνύματα για την έγκαιρη εφαρμογή ενός σχεδίου ανάταξης της ελληνικής οικονομίας συνθέτουν το “άγριο σκηνικό” στην Ελλάδα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Έγκλημα εκ προμελέτης. Ζωή…Δράμα με capital controls

efim4

Η εφημερίδα γράφει ότι η αιφνιδιαστική απόφαση του δημοψηφίσματος για την υποτιθέμενη πρόταση-τελεσίγραφο των δανειστών ήταν αυτή που έβαλε τη σφραγίδα στην επιβολή ελέγχου κίνησης κεφαλαίων και το κλείσιμο των εμπορικών τραπεζών από σήμερα μέχρι και την επομένη του δημοψηφίσματος. Και σε άλλο σημείο η εφημερίδα προσθέτει ότι “δημοψήφισμα για ένα κείμενο που πλέον δεν ισχύει, επιμένει να πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συνεχίζοντας τις πολεμικές ανακοινώσεις εναντίων των Ευρωπαίων εταίρων.

ΕΣΤΙΑ: Τι θα σημάνει το τυχόν Όχι

efim5

Η εφημερίδα τονίζει ότι φοβούμεθα ότι ο ελληνικός λαός δεν έχει συνειδητοποιήσει τι καλείται να ψηφίσει την Κυριακή. Με τόσο ανεύθυνη Κυβέρνηση, είναι μεγάλες οι πιθανότητες να επικρατήσει το Όχι. Το οποίο, πέραν του ότι θα ισοδυναμεί με Όχι στην Ευρώπη, θα σημάνει την πτώχευση της χώρας με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Άραγε υπάρχει χρόνος μέχρι την Κυριακή, για να καταλάβουν οι πολίτες ποιό είναι το πραγματικό διακύβευμα;

Η ΑΥΓΗ: Το δημοψήφισμα ταρακουνάει την Ευρώπη

efim2

Σύμφωνα με την εφημερίδα νέα δεδομένα και νέα τροπή στη διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους δανειστές προσδίδει η απόφαση της κυβέρνησης και της Βουλή για δημοψήφισμα την ερχόμενη Κυριακή επί του τελεσιγράφου των θεσμών. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ έχει συνεχείς επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες και, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσαν πολλά ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης, προσανατολίζεται να συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης αύριο ή μεθαύριο.

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: Κλειστές τράπεζες… ανοιχτή διαπραγμάτευση

efim9

Σύμφωνα με την εφημερίδα “η δύσκολη απόφαση που αναγκάστηκε να πάρει η κυβέρνηση προκειμένου να διαφυλαχθεί η ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος δημιουργεί νέα δεδομένα από σήμερα στην καθημερινότητα των πολιτών. Τις επόμενες ώρες θα γίνουν γνωστές όλες οι λεπτομέρειες εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων στη διακίνηση κεφαλαίων. Η εφημερίδα προσθέτει ότι κινητικότητα στα παρασκήνια για νέες διαπραγματεύσεις, ενόψει και της αναταραχής στις διεθνείς αγορές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε νέο κείμενο προτάσεων , το οποίο δεν …παρέδωσε στην ελληνική κυβέρνηση.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Δημοψήφισμα με τράπεζες κλειστές

efim6

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι δραματική τροπή πήρε από χθες η ελληνική κρίση, μετά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές και την πρόταση για δημοψήφισμα. Η κυβέρνηση επέβαλε περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, καθώς η ΕΚΤ αποφάσισε να μην αυξήσει το όριο παροχής ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες από τον ELA, μέσω του οποίου καλύπτονταν οι εκροές.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Δεν διαλέγουμε νέο μνημόνιο. Λέμε ΟΧΙ στην πρόταση και των ΕΕ-ΕΚΤ=ΔΝΤ και της κυβέρνησης.

efim7

Η εφημερίδα αναφέρει ότι ούτε η πρόταση των ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ, ούτε η κυβερνητική πρόταση των 47+8 συμπληρωματικών σελίδων διορθώνεται γιατί είναι γεμάτες βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα. Το κάλπικο ΟΧΙ που προτείνει η κυβέρνηση είναι ένα μεγάλο ΝΑΙ στο μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ, είναι ΝΑΙ στην κλιμάκωση της επίθεσης σε βάρος του λαού.

ΤΑ ΝΕΑ: Πότε θα ανοίξουν ξανά οι τράπεζες

efim8

Η εφημερίδα σημειώνει ότι με κλειστές τράπεζες αρχίζει η πιο δύσκολη εβδομάδα για τη χώρα από τη Μεταπολίτευση, ενώ έντονη ανησυχία επικρατεί για την ημέρα μετά το δημοψήφισμα, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι μέχρι τότε η όποια ρευστότητα θα έχει εξαντληθεί. Οι τράπεζες δεν θα ανοίξουν ούτε την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι βέβαιο πότε θα ανοίξουν ξανά. Πολλά θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Kontranews: Η χούντα Σόιμπλε-ΔΝΤ έκλεισε τις τράπεζές μας

Σύμφωνα με την εφημερίδα η χούντα του Σόιμπλε και του ΔΝΤ, μαζί με τη μαφία των ξένων τοκογλύφων έχουν θέσει σε εφαρμογή το βρόμικο σχέδιο για το κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών στην εναγώνια προσπάθειά τους να εκβιάσουν την κυβέρνηση και να εκφοβίσουν το λαό ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος της Κυριακής, γιατί οι Γερμανοί θέλουν να μας ξαναπάρουν τα λεφτά μας, όπως ακριβώς μας τα πήραν το 1942 και ακόμη μας τα χρωστάνε…

 

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Δραματικές ώρες. Ρολά στις τράπεζες μέχρι και τις 6/7

efim10

Η εφημερίδα τονίζει ότι την εμπειρία των κεφαλαιακών ελέγχων βιώνουν από σήμερα επιχειρήσεις και νοικοκυριά, με κλειστές τράπεζες και χρηματιστήριο, για πρώτη φορά στη νεότερη οικονομική ιστορία, εξέλιξη που ήταν αναπόφευκτη μετά το κύμα των εκροών καταθέσεων που πυροδότησε η προκήρυξη του δημοψηφίσματος για την ερχόμενη Κυριακή.