Μπορεί κάποτε η σύγκριση οποιουδήποτε «007» με τον Σον Κόνερι να θεωρούνταν… ιεροσυλία, ωστόσο σήμερα πολλοί ισχυρίζονται ότι ο νυν κάτοχος του ρόλου τείνει να ξεπεράσει σε αίγλη τον «πρώτο διδάξαντα». Ο 44χρονος Βρετανός ηθοποιός, που έδωσε νέα πνοή στον ακαταμάχητο πράκτορα, αγωνίστηκε σκληρά για να φτάσει στην κορυφή κάνοντας ακόμα και δουλειές του ποδαριού για να επιβιώσει στα χρόνια της αφάνειας.

Παιδί χωρισμένων γονιών (ενός ναυτικού, σιδερά και μιας δασκάλας), μεγαλωμένο στη μικρή κωμόπολη Γουίραλ, που στα νιάτα του για να τα βγάλει πέρα αναγκαζόταν να εργάζεται ως σερβιτόρος και λαντζέρης παράλληλα με τις σπουδές του στο θέατρο, ο πραγματικός Ντάνιελ Κρεγκ δεν θυμίζει σε τίποτα τον κινηματογραφικό πράκτορα Τζέιμς Μποντ, όπως αυτός ενσαρκώθηκε στη μεγάλη οθόνη από ατσαλάκωτους δανδήδες τύπου Σον Κόνερι και Πιρς Μπρόσναν.

Ακόμη και εμφανισιακά, με τα ξανθά του μαλλιά, τα μπλε του μάτια και τους φουσκωτούς του δικέφαλους (ας όψεται το ράγκμπι στην εφηβεία), ο Κρεγκ δεν ανταποκρινόταν στα μέτρα του μελαχρινού και ψηλόλιγνου αριστοκράτη ήρωα του Ιαν Φλέμινγκ. Γι’ αυτό και πολλοί σινεφίλ αντέδρασαν έντονα όταν το φθινόπωρο του 2005 ανακοινώθηκε πως αυτός θα γινόταν ο νέος, κατά σειρά έκτος Μποντ.

Πίσω στον παρόν ωστόσο, σχεδόν 7 χρόνια μετά και με τον Ντάνιελ Κρεγκ να έχει πρωταγωνιστήσει ήδη σε 3 άκρως επιτυχημένες εμπορικά «τζεϊμσμποντικές» περιπέτειες, οι κακές γλώσσες έχουν αναγκαστεί να αναθεωρήσουν, ενώ οι όποιες αρχικές αμφιβολίες έχουν δώσει τη θέση του σε μια βεβαιότητα: πως ο 44χρονος Κρεγκ άλλαξε τον Τζέιμς Μποντ κάνοντάς τον περισσότερο ανθρώπινο.

Από την κατακραυγή στην αποθέωση

Αρχικά, όπως αναφέρει το Έθνος, όταν τον Οκτώβριο του 2005 αποδέχθηκε διστακτικά την πρόταση να γίνει ο νέος Τζέιμς Μποντ, ο Ντάνιελ Κρεγκ απαξιώθηκε αυτομάτως από μεγάλο μέρος του φιλοθεάμονος κοινού ως «λάθος επιλογή» ακατάλληλη για τον ρόλο.

Μάλιστα, κάποιοι περισσότερο φανατικοί επιδόθηκαν τότε σε ολόκληρες εκστρατείες μέσω Διαδικτύου (χαρακτηριστική περίπτωση ο ιστότοπος Craignotbond.com) καλώντας σε μποϊκοτάζ της ταινίας και αποκηρύσσοντας τον Κρεγκ ως «έναν κοντό, ξανθό και παράξενο» ηθοποιό «με χλωμό πρόσωπο, πλακουτσωτή μύτη και μεγάλα αυτιά» που δεν ταιριάζει στο προφίλ του δανδή κατασκόπου.

Από την πλευρά της, η βρετανική σκανδαλοθηρική εφημερίδα «Daily Mirror», προχωρώντας ακόμη παραπέρα, επιτέθηκε τότε στον Κρεγκ με έναν άκρως σαρκαστικό πρωτοσέλιδο τίτλο «The Name’s Bland- James Bland» (χαρακτηρίζοντάς τον εμμέσως πλην σαφώς «αδιάφορο» και «ανιαρό»). Ωστόσο, στην πορεία, ανατρέποντας τα προγνωστικά, ο ανιαρός Βρετανός αποδείχθηκε σωστός… χρυσοδάκτυλος και διαμάντι… παντοτινό.