Η Τζούντι Ντεντς αποκάλυψε νέες λεπτομέρειες για την καθημερινότητά της με μια σοβαρή εκφυλιστική νόσο στα μάτια.
Η 90χρονη ηθοποιός είχε αποκαλύψει πρώτη φορά το 2012 ότι έχει διαγνωστεί με εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, μετά τις φήμες που κυκλοφορούσαν για τα προβλήματα όρασής της. Η πάθηση αυτή προκαλεί θολή ή μειωμένη κεντρική όραση και εμφανίζεται συχνά σε άτομα άνω των 50 ετών, σύμφωνα με τη Mayo Clinic.
Σε νέα της συνέντευξη στο ITV News, η Ντεντς δήλωσε πως «δεν μπορεί πια να αναγνωρίσει κανέναν». «Δεν βλέπω πια», είπε. «Δεν μπορώ να δω την τηλεόραση. Δεν μπορώ να διαβάσω».
Στη συνέντευξη ήταν παρών και ο Ίαν ΜακΚέλεν, ο συμπρωταγωνιστής της στο Macbeth. Η Ντεντς του είπε ότι μπορεί να διακρίνει μόνο το «περίγραμμά» του και να τον αναγνωρίσει επειδή «σε ξέρω τόσο καλά, ειδικά με αυτό το κασκόλ του Macbeth». Ο ΜακΚέλεν αστειεύτηκε ρωτώντας: «Πηγαίνεις ποτέ σε αγνώστους και τους λες “χάρηκα που σε ξαναβλέπω”;». Εκείνη απάντησε γελώντας: «Ναι, μερικές φορές».
Νωρίτερα μέσα στη χρονιά, η σταρ του «Skyfall» είχε αποκαλύψει ότι λόγω της όρασής της δεν μπορεί πλέον να κυκλοφορεί μόνη της. «Κάποιος θα είναι πάντα μαζί μου», είπε στο podcast Fearless της Trinny Woodall. «Πρέπει, επειδή δεν βλέπω και θα πέσω ή θα χτυπήσω κάπου».
Παραδέχτηκε επίσης ότι φοβάται να πηγαίνει κάπου μόνη: «Δεν είμαι καλή στο να είμαι μόνη μου, ούτε θα μπορούσα τώρα. Και ευτυχώς δεν χρειάζεται, γιατί προσποιούμαι ότι δεν έχω καθόλου όραση», είπε χαμογελώντας.
Όπως αναφέρει το People, τον Φεβρουάριο του 2023, η Τζούντι Ντεντς είχε μιλήσει για τις δυσκολίες που της προκαλεί η πάθηση στην υποκριτική της, ειδικά στο να θυμάται τους ρόλους της. «Έχει γίνει αδύνατο, και επειδή έχω φωτογραφική μνήμη, χρειάζομαι μια συσκευή που όχι μόνο θα μου μαθαίνει τα λόγια, αλλά θα μου δείχνει και πού βρίσκονται στη σελίδα», είπε στο Graham Norton Show. «Παλιά μάθαινα τα λόγια πολύ εύκολα. Μπορώ ακόμη και τώρα να απαγγείλω ολόκληρο το “Δωδέκατη Νύχτα”».
Judi Dench Says She ‘Can’t Recognize Anybody Now’ amid Eye Condition https://t.co/D66nB1OI7D
— People (@people) December 1, 2025
Σε συζήτηση του 2021 για τη Vision Foundation, φιλανθρωπικό οργανισμό για άτομα με απώλεια όρασης, είχε εξηγήσει ότι αναγκάστηκε να αποστηθίζει τα σενάρια από τότε που δεν μπορεί πια να τα διαβάσει. «Βρίσκεις τρόπους να προχωράς και να αντιμετωπίζεις αυτά που σου είναι δύσκολα», είπε. «Έχω βρει άλλον τρόπο να μαθαίνω τα λόγια, ζητώντας από φίλους να μου τα επαναλαμβάνουν ξανά και ξανά. Μαθαίνω με την επανάληψη και ελπίζω να μην καταλάβει κανείς αν κάποιες ατάκες είναι τελείως άθλιες!».