Το κρύο ντους όσο κι αν σε κάποιους ακούγεται… βασανιστήριο αλλά έχει τεράστια οφέλη για το σώμα, όπως η βελτίωση του μεταβολισμού, της κυκλοφορίας του αίματος αλλά και της διάθεσή σας. Δείτε γιατί είναι καλό να κάνετε ένα παγωμένο μπάνιο στα γρήγορα και με ποια συχνότητα.

Αυξάνει τις ενδορφίνες

Η κατάθλιψη απασχολεί πάρα πολύ κόσμο στις μέρες μας, επηρεάζοντας την καθημερινότητά τους. Μία μέθοδος αντιμετώπισης της κατάθλιψης που δοκιμάζεται τον τελευταίο καιρό είναι η υδροθεραπεία. Συγκεκριμένα το να κάνετε ένα κρύο ντους δείχνει να βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

Το κρύο ντους είναι σαν ένα είδος ήπιας θεραπείας με ηλεκτροσόκ. Το κρύο νερό στέλνει πολλές ηλεκτρικές ώσεις στον εγκέφαλο, “ταρακουνώντας” το σύστημά σας και αυξάνοντας την εγρήγορση, τη διαύγεια και τα επίπεδα ενέργειας. Οι ενδορφίνες, οι οποίες μερικές φορές ονομάζονται ορμόνες της ευτυχίας, απελευθερώνονται επίσης. Αυτή η επίδραση οδηγεί σε συναισθήματα ευεξίας και αισιοδοξίας.

Βοηθά στη βελτίωση του μεταβολισμού

Τα άτομα που είναι παχύσαρκα δεν μπορούν απλά να αρχίσουν να κάνουν κρύο ντους για να χάσουν βάρος χωρίς να αλλάξουν άλλες συνήθειες του τρόπου ζωής τους. Αλλά το να κάνετε ένα κρύο ντους 2 ή 3 φορές την εβδομάδα μπορεί να συμβάλει σε αύξηση του μεταβολισμού. Μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας με την πάροδο του χρόνου ενώ έρευνες εμφανίζουν ενδείξεις ότι το κρύο νερό μπορεί να εξομαλύνει ορισμένα επίπεδα ορμονών και να θεραπεύσει προβλήματα στο γαστρεντερικό σύστημα. Αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να συμβάλουν επίσης στην απώλεια βάρους.

Βελτιώνει την κυκλοφορία

Το κρύο ντους ή μπάνιο μπορεί να το αισθανθείτε ιδιαίτερα αναζωογονητικό. Αυτό συμβαίνει επειδή το νερό που είναι πιο κρύο από τη φυσική θερμοκρασία του σώματός μας, αναγκάζει το σώμα να εργαστεί ελαφρώς πιο σκληρά για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του πυρήνα του. Το τακτικό κρύο ντους μπορεί να κάνει το κυκλοφορικό μας σύστημα πιο αποτελεσματικό. Μερικοί άνθρωποι αναφέρουν επίσης ότι το δέρμα τους δείχνει καλύτερο ύστερα από το κρύο ντους, πιθανώς λόγω της καλύτερης κυκλοφορίας.

Οι αθλητές γνώριζαν αυτό το όφελος εδώ και χρόνια για αυτό και εκμεταλλεύονται το κρύο νερό για να κάνουν αποκατάσταση μετά από έναν τραυματισμό. Είναι ο ίδιος λόγος που ο πάγος μειώνει τη φλεγμονή όταν μελανιάζουμε ή τραυματίζουμε έναν μυ. Μειώνοντας τη θερμοκρασία στη συγκεκριμένη περιοχή του σώματος, επιταχύνουμε την παροχή φρέσκου, οξυγονωμένου αίματος σε αυτήν την περιοχή. Και αυτό επιταχύνει τον χρόνο αποκατάστασης. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να επωφεληθούν από το κρύο ντους και τις επιδράσεις στο κυκλοφορικό τους σύστημα, όπως άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση ή διαβήτη.

Βοηθά στην καταπολέμηση κοινών ασθενειών

Το σώμα μας είναι σχεδιασμένο να γίνεται ανθεκτικό στα στοιχεία στα οποία εκτιθέμεθα. Για παράδειγμα, τα λευκοκύτταρα βοηθούν στην καταπολέμηση της μόλυνσης στο σώμα. Το σοκ του κρύου νερού στην κυκλοφορία του αίματος διεγείρει τα λευκοκύτταρα. Αυτό σημαίνει ότι το κρύο ντους μπορεί να βοηθήσει στην αντίστασή σας σε κοινές ασθένειες, όπως το κρυολόγημα και η γρίπη.

Μια μελέτη έδειξε ακόμη ότι το κρύο ντους θα μπορούσε να κάνει το σώμα σας πιο ανθεκτικό σε ορισμένους τύπους καρκίνου. Και μια κλινική δοκιμή στην Ολλανδία έδειξε ότι οι άνθρωποι που έκαναν κρύο ντους έπαιρναν λιγότερες αναρρωτικές από τη δουλειά. Ορισμένοι συστήνουν επίσης ένα κρύο ντους στα άτομα που προετοιμάζονται για χειρουργική επέμβαση.

Πόσο κρύο να είναι το νερό και κάθε πότε να το κάνετε

Όταν μιλάμε για κρύο ντους δεν εννοούμε φυσικά να βγείτε μπλε. Το νερό καλό είναι να έχει θερμοκρασία γύρω στους 12-15 βαθμούς Κελσίου και να κάνετε ντους για έως 5 λεπτά, 2 έως 3 φορές την εβδομάδα.

Αν τώρα ξεκινάτε να δοκιμάζετε το κρύο ντους, πάρτε μια βαθιά αναπνοή και μείνετε για αρχή κάτω από το νερό για 2 ή 3 λεπτά και σταδιακά μειώνετε τη θερμοκρασία.