Το καλοκαίρι, με την πλούσια σοδειά του, είναι η ιδανική εποχή για να γεμίσουμε το καλάθι μας με superfoods, τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά για την υγεία μας.
Διατροφολόγοι επισημαίνουν τα κορυφαία superfoods που αυτή την εποχή βρίσκονται στα… «καλύτερά» τους, τόσο από πλευράς γεύσης όσο και διατροφικής αξίας.
Καρπούζι
Το απόλυτο καλοκαιρινό φρούτο, το καρπούζι, αποτελείται κατά 92% από νερό, προσφέροντας εξαιρετική ενυδάτωση. Παράλληλα, είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και C, κάλιο και μαγνήσιο. Ένα από τα λίγα τρόφιμα που περιέχουν φυσικά την κιτρουλίνη — ένα αμινοξύ που βοηθά στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων και στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος. Επιπλέον, όπως και η ντομάτα, είναι εξαιρετική πηγή λυκοπενίου, ενός ισχυρού αντιοξειδωτικού που σχετίζεται με μείωση του οξειδωτικού στρες και των φλεγμονών.
Μύρτιλα
Γλυκά, νόστιμα και γεμάτα οφέλη, τα μύρτιλα περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων, καρκίνου και διαβήτη τύπου 2. Είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, που μειώνουν τη φλεγμονή και βελτιώνουν τη λειτουργία των αγγείων. Η τακτική κατανάλωσή τους συνδέεται με καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου, αλλά του καρδιαγγειακού και του ανοσοποιητικού συστήματος.
Ντομάτες
Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, το οποίο έχει συνδεθεί με μείωση της θνησιμότητας, των καρδιαγγειακών παθήσεων και του κινδύνου εγκεφαλικού. Παρέχουν επίσης βιταμίνη C, κάλιο, φολικό οξύ και φυτικές ίνες, συμβάλλοντας στη λειτουργία του ανοσοποιητικού, της καρδιάς και του μεταβολισμού. Έρευνες δείχνουν επίσης οφέλη για νευροεκφυλιστικές παθήσεις και διαβήτη.
Φράουλες
Αν και ξεκινάνε από τα τέλη Φεβρουαρίου, η καλύτερη περίοδός τους θεωρείται από τον Απρίλιο μέχρι και τον Ιούλιο, ενώ κορυφαίος μήνας τους θεωρείται ο Ιούνιος. Οι φράουλες είναι γεμάτες βιταμίνη C, μαγγάνιο και φυτικές ίνες, ενώ περιέχουν ανθοκυανίνες, ελαγικό οξύ και κουερσετίνη — συστατικά με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Έρευνες δείχνουν ότι βοηθούν στη μείωση της πίεσης, βελτιώνουν τη γνωστική λειτουργία και μειώνουν τα συμπτώματα κατάθλιψης.
Λάχανο Kale (λαχανίδα)
Το λάχανο kale κερδίζει τη θέση του ανάμεσα στα superfoods χάρη στην υψηλή πυκνότητα θρεπτικών συστατικών του. Περιέχει βιταμίνες A, C και K, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο και φυτικές ίνες. Έχει αντιοξειδωτικά με αντιφλεγμονώδη, αντι-ιικά και καρδιοπροστατευτικά οφέλη. Επιπλέον, έχει διαπιστωθεί από έρευνες ότι υποστηρίζει την υγεία του εγκεφάλου, ειδικά στο πλαίσιο της δίαιτας MIND που στοχεύει στην πρόληψη της άνοιας.
Κεράσια
Τα κεράσια βοηθούν στη βελτίωση του ύπνου και στη μείωση των συμπτωμάτων ουρικής αρθρίτιδας και μυϊκού πόνου. Είναι πλούσια σε βιταμίνη C και ανθοκυανίνες. Ο χυμός τους έχει συνδεθεί με μείωση της αρτηριακής πίεσης και βελτίωσης της ποιότητας του ύπνου χάρη στη φυσική περιεκτικότητα σε μελατονίνη.
Κολοκυθάκια
Έχουν λίγες θερμίδες και περιέχουν βιταμίνες A και C, κάλιο, μαγνήσιο και φυτικές ίνες. Οι καροτενοειδείς λουτεΐνη και ζεαξανθίνη που περιέχουν τα κολοκυθάκια προστατεύουν την όραση, ενώ τα αντιοξειδωτικά τους συνδέονται με μειωμένες φλεγμονές.
Πιπεριές
Σε κάθε χρώμα και μέγεθος, οι πιπεριές είναι γεμάτες αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη συστατικά. Είναι πλούσιες σε βιταμίνες C, A (β-καροτένιο), B6 και φολικό οξύ. Οι κόκκινες πιπεριές ξεχωρίζουν για το καροτενοειδές καψανθίνη, ενώ όλες περιέχουν φλαβονοειδή όπως κουερσετίνη και λουτεολίνη με νευροπροστατευτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.