Κάθε φορά που τραυματιζόμαστε ή αρρωσταίνουμε, το σώμα μας ανταποκρίνεται με φλεγμονή. Πρόκειται για μία φυσιολογική ανοσολογική απόκριση, ώστε να επιτευχθεί η αντιμετώπιση της λοίμωξης, η επούλωση και αναγέννηση του σώματος.

Ωστόσο, αυτό σε μερικούς ανθρώπους εξελίσσεται σε χρόνια κατάσταση, κατά την οποία το σώμα ξεκινά μια παρατεταμένη απόκριση χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερη απειλή.

Η χρόνια φλεγμονή είναι μια φθοροποιός διεργασία για τον οργανισμό και αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα στην ανάπτυξη εκφυλιστικών νοσημάτων και στην πρόκληση βλάβης σε σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού.

Η χρόνια φλεγμονή επηρεάζει την ποιότητα ζωής και μπορεί να οδηγήσει και σε άλλα σημαντικά προβλήματα υγείας. Συνδέεται με καρδιακές παθήσεις, καρκίνο, χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού, εγκεφαλικά επεισόδια, νόσο Αλτσχάιμερ, σακχαρώδη διαβήτη, νοσήματα των νεφρών, αθηροσκλήρωση, εκφυλιστική αρθρίτιδα των αρθρώσεων και χρόνιους πόνους.

Η χρόνια φλεγμονή βελτιώνεται με υγιεινή διατροφή, σε συνδυασμό με άσκηση, βελτίωση της ποιότητας ύπνου, μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ και γενικότερα θετικές παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής. Σε αυτή τη μάχη μπορεί να συμβάλουν και τα αντιφλεγμονώδη συμπληρώματα και σύμφωνα με ειδικούς γιατρούς που μίλησαν στο Βest Life, αυτά είναι τα τέσσερα καλύτερα.

1. Εκχύλισμα πράσινου τσαγιού

Τα συμπληρώματα εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού περιέχουν άφθονη ποσότητα της επιγαλλοκατεχίνης (EGCG). Η συγκεκριμένη ένωση είναι γνωστό ότι έχει αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με μελέτες, το πράσινο τσάι φαίνεται να έχει θετική επίδραση στην πρόληψη και την καθυστέρηση της εξάπλωσης του καρκίνου του μαστού, των ωοθηκών, του παχέος εντέρου, του πνεύμονα, του παγκρέατος, του αίματος και άλλων τύπων καρκίνου.

Τα συμπληρώματα πράσινου τσαγιού είναι επίσης γνωστό ότι βοηθούν στη μείωση του κινδύνου για μια σειρά άλλων καταστάσεων που σχετίζονται με φλεγμονές, όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις και η ηπατική νόσος.

2. Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς (κουρκουμίνη) είναι ένα ακόμη αντιφλεγμονώδες συμπλήρωμα που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών. Έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και φαίνεται να ωφελεί στην αντιμετώπιση λοιμώξεων, ορισμένων μορφών καρκίνου, φλεγμονών και πεπτικών προβλημάτων. Τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που βλάπτουν τις κυτταρικές μεμβράνες, παραβιάζουν το DNA και προκαλούν ακόμη και κυτταρικό θάνατο. Εδώ θα βρείτε τη συνταγή για το «χρυσό γάλα», το ευεργετικό ρόφημα με κουρκουμά που μπορείτε να φτιάξετε εύκολα στο σπίτι σας.

3. Πιπερόριζα (Τζίντζερ)

Τα συμπληρώματα εκχυλίσματος τζίντζερ συνιστώνται επίσης για τα ισχυρά αντιφλεγμονώδη οφέλη τους. Η πιπερόριζα περιέχει βιοδραστικές ενώσεις, όπως η τζιντζερόλη, που έχει αποδειχθεί ότι έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά αποτελέσματα.

Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα συμπληρώματα τζίντζερ ήταν ιδιαίτερα ευεργετικά για τη βελτίωση των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας, η οποία προκαλεί φλεγμονή στην επένδυση των αρθρώσεων.

4. Βιταμίνη D

Η λήψη βιταμίνης D βοηθάει στην ανακούφιση από τα συμπτώματα της φλεγμονής, καθώς είναι γνωστός ο ρόλος της στην υγεία των οστών, στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην αναστολή της παραγωγής προφλεγμονωδών μορίων.

Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα συμπληρώματα. Εάν μάλιστα λάβουμε υπόψη τον επιπολασμό της ανεπάρκειας βιταμίνης D σε πολύ υψηλό ποσοστό ενηλίκων, η συμπερίληψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική από τους ειδικούς.