Έκτακτη ενημέρωση για τους εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού και τα νέα εμβόλια πραγματοποιήθηκε από την πρόεδρο της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον γενικό γραμματέα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Η Μαρία Θεοδωρίδου δήλωσε: «Τον Σεπτέμβριο είχαμε αναφερθεί στα επικαιροποιημένα εμβόλια του κορονοϊού. Ο βασικός και κύριος στόχος είναι η ενίσχυση της ανοσίας για την πρόληψη της βαριάς νόσησης και του θανάτου. Η προστασία που προσφέρουν, είναι θέμα συνεχούς έρευνας και κυρίως για το πώς αντιδρά ο οργανισμός μας. Ο οργανισμός αντιδρά στα αντιγόνα. Το Nature δημοσιεύει μία πολύ αισιόδοξη έρευνα, σύμφωνα με την οποία τα επικαιρποιημένα εμβόλια μπορούν να αντιμετωπίσουν και τις νέες μεταλλάξεις.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι νέες παραλλαγές αποτελούν, όχι έναν νέο ιό, αλλά ένα τμήμα της μετάλλαξης της Όμικρον. Δεν είναι επί του παρόντος χρήσιμο να αναβαθμιστεί η σημασία τους.

Η Επιτροπή έχει γνωμοδοτήσει για τα παιδιά θετικά για μία πρώτη ενισχυτική δόση σε όσα βρίσκονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου, τρεις μήνες μετά τη δόση.

Τα κρούσματα σε παιδιά αυξήθηκαν. Σοβαρές επιπλοκές είναι πολύ λιγότερο συχνές κατά την Όμικρον. Η λοίμωξη από Covid μπορεί να οδηγήσει σε long covid.

Η Επιτροπή κρίνει ότι ο κίνδυνος για υγιή παιδιά έξι μηνών έως τεσσάρων ετών είναι μικρή. Για παιδιά με υποκείμενα νοσήματα ή ανοσοκαταστολή, η Επιτροπή προτείνει τον εμβολιασμό».