Υπάρχουν πλέον διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον κορονοϊό και τα συμπτώματά του, δεδομένου ότι έχει περάσει περισσότερος από 1,5 χρόνος από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Το BBC κάνει μια ανάλυση ανάμεσα στα συμπτώματα του κορονοϊού και εκείνου του κρυολογήματος. Το δημοσίευμα με τίτλο: «Συμπτώματα της Covid: Είναι κρυολόγημα ή κορονοϊός» δημοσιεύτηκε τον περασμένο Ιούνιο, ωστόσο το βρετανικό μέσο ενημέρωσης το επανέφερε στα social media του, καθώς βρισκόμαστε στο φθινόπωρο και ο χειμώνας είναι μπροστά μας.

Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Υγείας (NHS) της Βρετανίας, οι άνθρωποι πρέπει να έχουν τον νου τους για τα εξής κλασικά συμπτώματα της Covid:

 • Ένας νέος και αδιάκοπος βήχας
 • Πυρετός/ Υψηλή θερμοκρασία
 • Απώλεια ή αλλαγή στη γεύση και στην όσφρηση

Οι ερευνητές ωστόσο σημειώνουν πως ορισμένοι άνθρωποι με Covid μπορεί να νιώθουν «περισσότερο σαν να έχουν ένα άσχημο κρυολόγημα», με συμπτώματα όπως πονοκέφαλο, πονόλαιμο και καταρροή.

Πυρετός: Σημαίνει ότι έχω κορονοϊό;

Άντρας άρρωστος κοιτάει το θερμόμετρο

Υψηλή θερμοκρασία είναι το 37,8 C ή παραπάνω. Ένας τέτοιος πυρετός μπορεί να εμφανιστεί όταν το σώμα δίνει μάχη απέναντι σε οποιαδήποτε λοίμωξη, όχι μόνο στον κορονοϊό.

Η υψηλή θερμοκρασία θεωρείται απίθανο να προκαλείται από το κρυολόγημα. Αν λοιπόν κάποιος έχει πυρετό, πρέπει να κανονίσει να κάνει ένα τεστ για τον κορονοϊό, σημειώνει το BBC.

Τι γίνεται με τον βήχα;

Γυναίκα άρρωστη βήχει στο χέρι της

Αν έχεις κρυολογήσει ή έχεις γρίπη μπορεί να έχεις και βήχα, μαζί με άλλα συμπτώματα.

Η γρίπη συνήθως εμφανίζεται ξαφνικά και οι πάσχοντες συχνά θα νιώσουν μυϊκούς πόνους, ρίγη, πονοκεφάλους, κόπωση, πονόλαιμο και καταρροή ή βουλωμένη μύτη, μαζί με τον βήχα. Την αισθάνεται κανείς χειρότερα από ένα βαρύ κρυολόγημα.

Τα κρυολογήματα τείνουν να αναπτύσσονται πιο σταδιακά και είναι λιγότερο έντονα, αν και εξακολουθούν να σας κάνουν να αισθάνεστε αδιαθεσία. Μαζί με βήχα, μπορεί να υπάρχει φτέρνισμα και πονόλαιμος και καταρροή. Πυρετός, ρίγη, μυϊκοί πόνοι και πονοκέφαλοι είναι σπάνιοι.

Ο βήχας εξαιτίας του κορονοϊού σημαίνει ότι κάποιος βήχει πολύ για περισσότερο από μία ώρα ή τρεις ή έχει περισσότερες κρίσεις ή «επεισόδια» βήχα σε 24 ώρες.

Εάν έχετε συνήθως βήχα λόγω μακροχρόνιας ιατρικής κατάστασης όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), μπορεί να είναι χειρότερος από το συνηθισμένο.

Πρέπει να κάνει κάποιος τεστ για κορονοϊό αν εμφανίσει έναν νέο, διαρκή βήχα.

Τι σημαίνει η απώλεια γεύσης και όσφρησης;

Είναι τα συμπτώματα – κλειδιά του κορονοϊού και σημαίνουν ότι θα πρέπει κάποιος να κάνει τεστ.

Μπορεί και πάλι να έχει ένα απλό κρυολόγημα. Θα πρέπει όμως να το τσεκάρει, αν δεν αισθάνεται καλά, για να αποφύγει να μεταδώσει τον κορονοϊό.

Το φτέρνισμα σημαίνει ότι έχω κορονοϊό;

Το φτέρνισμα δεν είναι ένα κλασικό σύμπτωμα του κορονοϊού. Αν λοιπόν δεν έχει κάποιος πυρετό, βήχα ή απώλεια γεύσης και όσφρησης, δεν χρειάζεται να κάνει τεστ, σύμφωνα με την NHS.

Σύμφωνα με την NHS, η καταρροή ή ο πονοκέφαλος δεν αποτελούν αιτία για να κάνει κάποιος τεστ για την Covid. Ωστόσο, οι ερευνητές αναφέρουν ότι ορισμένοι άνθρωποι που βγαίνουν θετικοί σε τεστ για τον κορονοϊό έχουν αυτά τα συμπτώματα.

Οι οδηγίες από τις ΗΠΑ αναφέρουν ότι οι άνθρωποι με τα παρακάτω συμπτώματα μπορεί να έχουν Covid:

 • Πυρετός ή ρίγη
 • Βήχας
 • Δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή
 • Κόπωση
 • Πόνοι στους μυς ή στο σώμα
 • Πονοκέφαλος
 • Νέα απώλεια γεύσης ή όσφρησης
 • Πονόλαιμος
 • Συμφόρηση ή καταρροή
 • Ναυτία ή εμετός
 • Διάρροια
TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook, Twitter και Viber
Μοιράσου το άρθρο