Τα εγκριθέντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση εμβόλια κατά του κορονοϊού έχουν υψηλό βαθμό προστασίας έναντι σοβαρής νόσησης, νοσηλείας ή θανάτου λόγω της Covid-19, διαβεβαίωσε την Πέμπτη (9/9) ο επικεφαλής για τη στρατηγική εμβολιασμού του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), Μάρκο Καβαλέρι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, επισημαίνοντας, παράλληλα, την ανάγκη να εμβολιαστούν πλήρως όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι.

Σε ό,τι αφορά την αναγκαιότητα χορήγησης πρόσθετων δόσεων εμβολίου, ο κ. Καβαλέρι ανέφερε ότι τα στοιχεία καθίστανται σαφέστερα για τα άτομα που μπορεί να μην ανταποκρίνονται καλά στον εμβολιασμό, όπως εκείνα με σοβαρά εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή για κάποιους ηλικιωμένους ασθενείς.

Υπενθύμισε, δε, ότι ο ΕΜΑ αξιολογεί την αίτηση για τη χρήση αναμνηστικής δόσης του εμβολίου των Pfizer/Biontech έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση σε άτομα ηλικίας άνω των 16 ετών – το αποτέλεσμα αναμένεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες, συμπλήρωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι κι άλλες φαρμακευτικές εταιρείες ενδέχεται σύντομα να υποβάλουν δεδομένα για μια τρίτη αναμνηστική δόση, σημειώνοντας ότι η Moderna έχει αρχίσει να υποβάλλει δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές με αναμνηστικές δόσεις, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Επιπλέον, ο Μ. Καβαλέρι ανέφερε ότι η πραγματικότητα στα κράτη-μέλη και αλλού στον κόσμο θα είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις οι ενισχυτικές δόσεις μπορεί να γίνουν με διαφορετικού τύπου εμβόλιο από αυτό του πρωτογενή εμβολιασμού. Επεσήμανε ότι ο ΕΜΑ συλλέγει δεδομένα και στοιχεία σχετικά με αυτή τη χορήγηση των εμβολίων.

Σε ό,τι αφορά τις παρενέργειες, ο επικεφαλής του ΕΜΑ, ανέφερε ότι παγκόσμια δεδομένα ασφάλειας δείχνουν ότι τα οφέλη των εμβολίων κατά της COVID19 είναι πολύ μεγαλύτερα από οποιεσδήποτε πιθανές παρενέργειες, κατά την ίδια πηγή.

Δήλωσε, μάλιστα, ότι ο ΕΜΑ και οι αρμόδιοι φορείς των κρατών-μελών της Ε.Ε. αναλύουν συνεχώς τις αναφορές για ύποπτες παρενέργειες και η ρυθμιστική αρχή δημοσιεύει τακτικά εκθέσεις για την ασφάλεια των εγκεκριμένων εμβολίων.

Σε ό,τι αφορά τις θεραπείες κατά της νόσου, ο Μ. Καβαλέρι υπενθύμισε ότι ο EMA διενεργεί κυλιόμενη αξιολόγηση για τέσσερα προϊόντα αντιιικών μονοκλωνικών αντισωμάτων.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.