Η διακοπή του καπνίσματος αποτελεί τη μόνη πρόληψη τόσο για τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) όσο και για τον καρκίνο του πνεύμονα, σημειώνει η Εταιρεία Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδας (ΕΝΘΕ) με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Διακοπής Καπνίσματος.

Παράλληλα, αναφέρει, ότι μεταξύ των νοσημάτων που αποδίδονται κυρίως στο κάπνισμα συγκαταλέγονται η ΧΑΠ η οποία αποτελεί παγκοσμίως την 3η αιτία θανάτου και την 5η αιτία αναπηρίας, ενώ ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο πιο θανατηφόρος καρκίνος παγκοσμίως.

Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Διακοπής Καπνίσματος η ΕΝΘΕ ανακοινώνει την επανενεργοποίηση των δραστηριοτήτων σε σχέση με την πρώιμη διάγνωση της ΧΑΠ και του καρκίνου του πνεύμονα, σύμφωνα με τις πρόσφατες εισηγήσεις της, οι οποίες είχαν υιοθετηθεί από το Εθνικό Πιλοτικό Πρόγραμμα Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας – ΗΠΙΟΝΗ, του υπουργείου Υγείας, το οποίο ανεστάλη εξ αιτίας της πρόσφατης πανδημίας. Παράλληλα, προτρέπει όλους τους πνευμονολόγους να συνταγογραφούν την χαμηλής δόσης αξονικής τομογραφίας θώρακος (LDCT) σε ασθενείς υψηλού κινδύνου, όπως οι χρόνιοι καπνιστές, στο πλαίσιο του προ συμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου του πνεύμονα, ως τη μόνη εξέταση η οποία οδηγεί στη έγκαιρη διάγνωση και κατά συνέπεια στην οριστική αντιμετώπισή του.

Επίσης, η ΕΝΘΕ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διακοπής Καπνίσματος προσφέρει δωρεάν σε όποιον ειδικευόμενο πνευμονολόγο επιθυμεί ένα οξύμετρο δακτύλου ως συμβολική πράξη υπενθύμισης των βλαπτικών επιδράσεων του καπνίσματος.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.