Όσοι έχουν εμβολιαστεί για τον κορονοϊό δεν χρειάζεται να τηρούν αυστηρά του κανόνες κοινωνικής απόστασης και τη χρήση μάσκας, αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ECDC), προσθέτοντας ότι η επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μια σταδιακή επιστροφή στην ομαλότητα.

Όταν τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα συναντούν άλλα άτομα που έχουν επίσης εμβολιαστεί πλήρως, τα μέτρα της απόστασης και της χρήσης μάσκας μπορούν να χαλαρώσουν, δήλωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων σε μια σειρά κατευθυντήριων γραμμών που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη (21/4).

Οι κανόνες μπορούν να χαλαρώσουν ακόμη και όταν κάποιοι εμβολιασμένοι συναντήσουν άτομα που δεν έχουν ακόμη κάνει το εμβόλιο, αρκεί να μην υπάρχουν παράγοντες κινδύνου για σοβαρή ασθένεια.

Ο λόγος είναι ότι τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί έχουν πολύ χαμηλό κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής ασθένειας, ενώ ο κίνδυνος μόλυνσης από τον ιό από κάποιον που έχει εμβολιαστεί είναι επίσης χαμηλός.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg, οι χώρες της ΕΕ έχουν εγκλωβιστεί σε παρατεταμένους αποκλεισμούς εν μέσω επίμονων εξάρσεων της πανδημίας σε ολόκληρη την ήπειρο. Καθώς η διάθεση των εμβολίων αυξάνεται, η ΕΕ επεξεργάζεται την ελάφρυνση των περιορισμών, συμπεριλαμβανομένων των ταξιδιών, για όσους έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αναρρώσει από τον ιό και ως εκ τούτου θεωρούνται άνοσοι, μέσω της εισαγωγής πιστοποιητικών εμβολιασμού.