Ακολουθήστε κάποιες πρακτικές συμβουλές για προστασία από τις ιώσεις και θωρακίστε τον οργανισμό σας, ώστε να παραμείνετε γεροί κι ακμαίοι και αυτόν τον χειμώνα!

• Πλένετε τα χέρια σας αρκετές φορές την ημέρα με χλιαρό νερό και σαπούνι. Το άγγιγμα μολυσμένων επιφανειών είναι βασική οδός μετάδοσης ιώσεων. Ιδιαίτερα αν συνωστίζεστε με πολύ κόσμο (στα μέσα μαζικής μεταφοράς π.χ.), μόλις φτάσετε στη δουλειά σας ή μόλις επιστρέψετε σπίτι σας, ας σας γίνει συνήθεια να πλένετε αμέσως τα χέρια σας.

• Υιοθετήστε μια πιο υγιεινή διατροφή και ενισχύστε με αυτόν τον τρόπο το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Τα άφθονα φρούτα (ιδιαίτερα τα πλούσια σε βιταμίνη C εσπεριδοειδή), τα λαχανικά, τα πλούσια σε σίδηρο τρόφιμα (κόκκινο κρέας, συκώτι, ψάρια κ.α.) συντελούν σημαντικά στην προστασία του οργανισμού μας από τις ιώσεις.

• Να είστε σε επαφή με τον οικογενειακό σας γιατρό. Ο γιατρός σας είναι ο πλέον αρμόδιος να σας πει αν χρειάζεται να λάβετε επιπλέον μέτρα, όπως να πάρετε συμπληρώματα διατροφής (αν περνάτε για παράδειγμα μια περίοδο έντονου στρες ή κόπωσης) ή αν θα πρέπει να κάνετε αντιγριπικό εμβόλιο σε περίπτωση που ανήκετε στις ευπαθείς ομάδες.

• Ξεκουραστείτε! Ο καλός και ήρεμος ύπνος είναι βασικός παράγοντας για ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα. Προσπαθήστε λοιπόν να κοιμάστε επαρκώς. Θα κάνετε καλό στην υγεία σας, αλλά και στην ομορφιά σας!

• Αερίζετε το σπίτι σας και διατηρήστε το καθαρό. Ακόμα και στο έντονο κρύο, θα πρέπει να αερίζετε το σπίτι σας καθημερινά, έστω για λίγα λεπτά. Φυσικά, αν η μέρα είναι ηλιόλουστη, αδράξτε την ευκαιρία και ανοίξτε τα παράθυρα αμέσως!

Πηγή: livesmart