Τα πλαστικά ποτήρια και μπουκάλια νερού μπορεί να ευθύνονται για τους πονοκεφάλους που σας ταλαιπωρούν και δε σας αφήνουν σε ησυχία.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Toxicological Sciences, μια χημική ουσία που περιέχεται στις συνθετικές συσκευασίες, ίσως προκαλεί ημικρανίες.

Η δισφαινόλη α (bisphenol A – BPA) έχει ήδη συνδεθεί με μια σειρά προβλημάτων υγείας, όπως για παράδειγμα η παχυσαρκία, η στειρότητα και οι καρδιακές προσβολές.

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Κάνσας υποστηρίζουν ότι η ουσία αυτή προκαλεί τους ενοχλητικούς πονοκεφάλους, από τους οποίους υποφέρει σημαντικό ποσοστό του ενήλικου πληθυσμού.

Οι συγγραφείς της μελέτης παροτρύνουν όσους υποφέρουν από ημικρανίες να «αποβάλλουν» από την καθημερινότητά τους ενδεχόμενες «πηγές μόλυνσης», όπως για παράδειγμα τα πλαστικά πιάτα για το φούρνο μικροκυμάτων, τα πλαστικά μπουκάλια και τους ψύκτες νερού που υπάρχουν στους χώρους εργασίας.

«Προηγούμενη μελέτη απέδειξε ότι μέσα σε τρεις ημέρες οι ασθενείς που άλλαξαν το καθημερινό διατροφικό τους πρόγραμμα, προσθέτοντας μόνο υγιεινές τροφές, παρουσίασαν μείωση των ποσοστών δισφαινόλης α στα ούρα τους κατά 66%. Τα αποτελέσματα αυτά σε συνδυασμό με τα ευρήματα της κλινικής δοκιμής μας δείχνουν ότι η μείωση στην έκθεση του οργανισμού στην ουσία αυτή μπορεί να μειώσει τη συχνότητα και την ένταση των πονοκεφάλων, σε όσους υποφέρουν από ημικρανίες» αναφέρει η έκθεση των επιστημόνων, την οποία επικαλείται η Daily Mail.

«Ποντίκια που εκτέθηκαν στην ουσία αυτή, παρουσίασαν σημαντικά αυξημένη συμπεριφορά και συμπτώματα, σαν αυτά ενός πάσχοντα από ημικρανίες» προσθέτουν οι ερευνητές.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα πολλές χώρες στον κόσμο, ανάμεσά τους τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Καναδάς και η Κίνα έχουν προωθήσει μέτρα για την απαγόρευση χρήσης της ουσίας αυτής στην κατασκευή μπιμπερό και μπουκαλιών για παιδιά.