Τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι θα σώζονταν το χρόνο εάν εκπαιδεύονταν περισσότεροι πολίτες στην επανεκκίνηση της καρδιάς.

Με αυτό το σύνθημα και στο πλαίσιο της «Ευρωπαϊκής Ημέρας Επανεκκίνησης Καρδιάς» που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου, το ΕΚΑΒ Καβάλας με την υποστήριξη του δήμου Καβάλας οργάνωσε ανοιχτή εκδήλωση καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης με σκοπό να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο ώστε να εκπαιδευτεί πάνω στο θέμα της αντιμετώπισης μιας καρδιακής ανακοπής.

Στην Ευρώπη, από 350.000 – 700.000 άτομα υφίστανται καρδιακή ανακοπή κάθε χρόνο. Η πλειονότητα των καρδιακών ανακοπών συμβαίνει σε χώρους εκτός νοσοκομείου.
Η επιβίωση μετά από καρδιακή ανακοπή είναι σε ποσοστό μόλις ένα προς δέκα, αλλά το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να τριπλασιαστεί αν οι πολίτες γνώριζαν βασική καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση.

Σε δηλώσεις του ο διασώστης του ΕΚΑΒ Γιώργος Αδαμόπουλος, τόνισε ότι από τους «700.000 ανθρώπους που πεθαίνουν από καρδιακή ανακοπή, οι 100.000 θα είχαν σωθεί, αν οι συμπολίτες τους γνώριζαν τι έπρεπε να κάνουν. Από αυτοκινητιστικά δυστυχήματα σκοτώνονται κάθε χρόνο 28.000 άνθρωποι πανευρωπαϊκά και γίνονται μεγάλες καμπάνιες για την οδική ασφάλεια. Θα ήταν κρίμα να μη σωθεί κάποιος από καρδιακή ανακοπή, επειδή δεν γνωρίζουμε τον τρόπο αντιμετώπισής της. Έχουμε φέρει εδώ την εκπαιδευτική μας ομάδα, ώστε να δείξουμε τα απλά βήματα πρόληψης».

Σε ερώτηση κατά πόσο είναι εύκολο οι πολίτες να λάβουν γνώση των μέτρων πρόληψης και επέμβασης σε περίπτωση ανακοπής, ο κ. Αδαμόπουλος σημείωσε: «Είναι πάρα πολύ εύκολο. Θέλει λίγο χρόνο να διαθέσει ο καθένας μας. Είναι ένας απλός αλγόριθμος ενεργειών, που μπορεί να τις κατανοήσει οποιοσδήποτε και πρέπει να βγούμε από τον μύθο της άγνοιας και του πανικού. Μέχρι στιγμής έχουμε κάνει δώδεκα σεμινάρια και έχουμε εκπαιδεύσει περισσότερους από 300 Καβαλιώτες».