Ένα φυσικό γιατρικό με πολλές ιδιότητες το σπαθόλαδο

Αναγνωρισμένο για τις πολλές του ιδιότητες


ΥΓΕΙΑ
9:55
30/05/2013
Ένα φυσικό γιατρικό με πολλές ιδιότητες το σπαθόλαδο
64
loading

Αποτέλεσε το περίφημο ίαμα των αρχαίων Σπαρτιατών, με το οποίο θεράπευαν τις πληγές τους μετά τις μάχες, ενώ το πρότειναν οι θεραπευτές της εποχής για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και του έλκους στομάχου. Αναγνωρισμένο για τις πολλές του ιδιότητες, το σπαθόλαδο κατάφερε να διατηρηθεί ως «απαραίτητο γιατρικό», από αρχαιοτάτων χρόνων έως σήμερα, παρά το γεγονός ότι δεν είναι ευρέως γνωστό πού μπορεί να το βρει κανείς ή πώς να το παρασκευάσει.

Στην περιφέρεια, πολλοί είναι εκείνοι που το φτιάχνουν μόνοι τους. Στις αρχές Μαΐου και για περίπου έναν μήνα ανθίζει το σπαθόχορτο, ένα από τα σημαντικότερα λουλούδια της ελληνικής πανίδας. Το φυτό αυτό διακρίνεται, όχι μόνο για το έντονο κίτρινο χρώμα του, αλλά και για τις πολλές θεραπευτικές του ιδιότητες - αντισηπτικές, αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, στυπτικές και επουλωτικές. Βοηθά δε σημαντικά, όπως λέγεται, στην αντιμετώπιση της ισχιαλγίας, των ρευματικών πόνων και των πόνων των αρθρώσεων κι έχει άριστες επουλωτικές ιδιότητες (συνίσταται για την επούλωση πληγών, μωλώπων και εγκαυμάτων πρώτου βαθμού).

Το σπαθόχορτο ή το βαλσαμόχορτο, όπως το γνωρίζει αρκετός κόσμος, αποτελεί το κύριο συστατικό του σπαθόλαδου που, σύμφωνα με τον Διοσκουρίδη, είχε και ιδιότητες αντικαταθλιπτικού. Στις ΗΠΑ, όπου καταγράφει υψηλές πωλήσεις, ύστερα από σχετκό πρόγραμμα του ABC News, τον Ιούνιο του 1997, το σπαθόλαδο αποτέλεσε το εναλλακτικό «πρόζακ» για την ήπια και μέτρια κατάθλιψη. Στη Γερμανία το σπαθόλαδο, που χρησιμοποιείται ως αντισπασμωδικό αλλά και για την αντιμετώπιση αϋπνιών, αποτελεί συχνά συνταγογραφούμενο από τους γιατρούς φάρμακο κατά της μελαγχολίας.

Μεταξύ άλλων περιέχει υπερικίνη και ψευδο-υπερικίνη, φλαβονοειδή (16% στα φύλλα), ξανθόνες, φαινολικά οξέα, αιθέρια έλαια (0,13% σε ολόκληρο το φυτό). Οι αναλγητικές ιδιότητες του βοτάνου είχε ειπωθεί πρώτα ότι οφείλονταν στις ουσίες hypericin, pseudohypericin και στα φλαβονοειδή, αλλά σύμφωνα με πρόσφατες φαρμακολογικές και κλινικές μελέτες τα αποτελέσματα επικεντρώνονται σε μια κυρίως δραστική ουσία του, τη hyperforin. Στην ομοιοπαθητική χρησιμοποιείται κυρίως σε νευραλγίες και τραυματισμούς νεύρων και γενικά συμπτωματολογία που ξεκινά από τραυματισμούς νεύρων, όπως απώλεια μαλλιών, κατάθλιψη και νευραλγία.

Το συγκεκριμένο φυτό κατά την περίοδο της ωρίμανσής του στους ορεινούς - κυρίως - όγκους μαζεύεται από τους παραγωγούς και με τη φυσική μέθοδο της ζύμωσης παρασκευάζεται το σπαθόλαδο, χωρίς καμία προσθήκη συντηρητικών ή άλλων ουσιών. Το λάδι με το οποίο γίνεται η μείξη πρέπει να είναι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με χαμηλή οξύτητα, έτσι ώστε κατά τη διάρκεια της ζύμωσης και όσο διαρκεί η έκθεσή του στο ήλιο να μην ανεβάσει την οξύτητά του, αλλά κυρίως να αποκτήσει ένα ιδιαίτερα βαθύ κόκκινο χρώμα.

Σήμερα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα φυτικά και φυσικά προϊόντα που υποβοηθούν την υγεία του ανθρώπου. Ισχιαλγίες, πληγές, εγκαύματα, μώλωπες, στομαχικές διαταραχές, γαστρεντερίτιδες, ελαφράς μορφής έλκη, στομαχόπονοι, πόνοι των αρθρώσεων, αντιφλεγμονώδεις, αντισηπτικές, αντιοξειδωτικές και πολλές ακόμη ιδιότητες το κατατάσσουν μεταξύ των πιο ωφέλιμων για τον άνθρωπο βοτανολογικών σκευασμάτων.

Επίσης, με το σπαθόλαδο γίνονται επαλείψεις ή ελαφρές εντριβές στο μέρος που πονά ή μπορούμε ακόμη να εφαρμόσουμε τοπικά επιθέματα με διαποτισμένη γάζα. Επίσης, είναι ιδανικό για κάθε θεραπευτικό ή χαλαρωτικό μασάζ - μπορεί να εμπλουτισθεί με αιθέρια έλαια ανάλογα. Ωστόσο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και πόσιμο, καθώς συνιστάται ιδιαιτέρως για τις κολίτιδες, την επώδυνη πέψη και τις ξινίλες του στομάχου.

«Κατ' αρχάς, το σπαθόχορτο το μαζεύουμε τον Μάιο και στις αρχές Ιουνίου σε παραθαλάσσιες περιοχές και όσο περνάει ο καιρός - μέχρι και το τέλος Ιουλίου - το βρίσκουμε στα ορεινά μέρη της Ελλάδας. Μαζεύουμε τα άνθη του και τα βάζουμε σε ένα γυάλινο βάζο, ενώ το μυστικό σε αυτή την περίπτωση είναι να βάλουμε ένα πολύ καλό ελαιόλαδο. Συνήθως έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με χαμηλή οξύτητα ή αγουρέλαιο, που η οξύτητά του είναι κοντά στο 0% είναι το καλύτερο λάδι που μπορούμε να βάλουμε» αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο βοτανολόγος Αλκιβιάδης Γρηγοριάδης.

«Κατόπιν - προσθέτει - το βάζουμε στον ήλιο και μέσα σε περίπου 40 ημέρες γίνεται το σπαθόλαδο. Καλό είναι, τα πρώτα εικοσιτετράωρα να μην το βγάλουμε κατευθείαν στον ήλιο, αλλά να το έχουμε σε φωτεινό μέρος. Τονίζω ότι όλο το μυστικό είναι στο ελαιόλαδο. Υπάρχουν πολλά σπαθόλαδα, κυρίως αυτά που έρχονται από το εξωτερικό, αλλά αυτά είναι με σπορέλαια που κάθε άλλο παρά έντονο κόκκινο χρώμα έχουν. Φυσικά, ένας που γνωρίζει από σπαθόλαδα, το αντιλαμβάνεται εύκολα αποκλειστικά από το χρώμα, γιατί αν δεν είναι καλό το ελαιόλαδο, αυτό γίνεται καφέ. Οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, γιατί αν το πάρουν σε πλαστικό μπουκαλάκι, είναι επικίνδυνο, αφού το σπαθόλαδο έχει την ιδιότητα να τραβάει όλα τα χημικά του πλαστικού μπουκαλιού».

Σε ό,τι αφορά τις ιδιότητες του σπαθόλαδου, ο κ. Γρηγοριάδησς επισημαίνει πως «αποτελεί μιας πρώτης τάξης αντισηπτικό και επουλωτικό, ενώ βοηθά στις παλινδρομήσεις και στο έλκος στομάχου». Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, αν προστεθεί σε κεραλοιφή, τότε γίνεται πολύ αποτελεσματικό και στις κατακλύσεις.

«Τα αποτελέσματα είναι γνωστά από τα παλιά χρόνια, αφού οι πολεμιστές τα χρησιμοποιούσαν κατά τη διάρκεια των πολέμων. Το ευχάριστο είναι ότι γίνεται αποδεκτό σε μεγάλο βαθμό ακόμη και από την ιατρική κοινωνία» επισημαίνει.

Το σπαθόλαδο κρατάει περίπου δύο χρόνια από τη στιγμή που θα παραχθεί, ενώ το καλύτερο είναι να καταναλωθεί μέσα σε έναν χρόνο. «Καλό είναι να καταναλώνετε σύντομα και να μην το κρατάμε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σήμερα, ο κόσμος έχει στραφεί προς τα βότανα και τα προϊόντα προς αυτή την κατεύθυνση. Και δεν είναι τυχαία, αφού βλέπει ότι δίνει λύσεις στα προβλήματά του. Ακόμη και στα μικρά παιδιά, σε περιπτώσεις συγκάματος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θέση μιας κρέμας, ενώ βοηθάει και η καθημερινή επάλειψη στο πρόσωπο για να κερδίζει κάποιος χρόνια νεότητας!» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γρηγοριάδης συνιστώντας μας να καταναλώνουμε μια κουταλιά σπαθόλαδο το πρωί.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

64
σχόλια
 1. avatar Λιθαρη Νικη

  Έχω πλιγη στο ποδι που δεν μπορώ να κλείσω με τίποτα πος το βάζω επάνω στην πλιγη? Απαντήστε μου σας παρακαλώ είναι σοβαρό.

 2. avatar elena.mantsidou.gmail.com

  Οταν εχω πονοκεφαλο πολυ πως μπορω να το χρησιμοποιήσω;;;επισης αν με πιασσι μελαγχολία να το πίνω πως;;;;

 3. avatar ΑΝΤΗ ΠΑΠΑ

  Καλησπέρα,πείτε μ κάνει να εφαρμοστεί στην περιοχή της κοιλιάς ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΆΡΚΕΙΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ για πρόληψη στις ραγάδες????

 4. avatar Κατερίνα Παπαγιαννη

  Εγώ από σήμερα άρχισα να το χρησιμοποιω . Το πίνω και το επαλοίφω .Θα σας γράψω αποτελέσματα.

 5. avatar Φίλιππας

  Το ελαιόλαδο που θα το πιεις για το στομάχι το αφήνεις στον ήλιο για 40 μέρες ή το έχεις σε σκιερό μέρος. Κυκλοφορούν αντιφατικές απόψεις. Ποια είναι η γνώμη σας;

 6. avatar Νίκος Αιγάλεω

  Το βάμμα Βασαλμοχορτο...κανείς για πανάδες..??

 7. avatar Γιώργος άνεργος

  Παιδιά, εγώ ήμουν 8 χρόνια άνεργος, ένα φιλαράκι μου από Χαλκιδική μου έδωσε ένα βάζο, την πρώτη φορά που δοκίμασα, την επόμενη ώρα με πήραν τηλέφωνο για μια δουλειά, έπινα μια κουταλια της σούπας πρωί-βράδυ, 3 μήνες έκατσα στην δουλειά, μετά ήρθε η απόλυση επειδή μου τελείωσε... τώρα είμαι πάλι άνεργος και ψάχνω για σπαθολαδο..!

  1. avatar Τακης Οικοδομος

   Ετσι εγινε και σε μενα. Πεντε πεντε τις εχτιζα τις οικοδομες ωσπου μου τελειωσε το σπαθολαδο. Το σπαθολαδο προλαμβανει και την τρυπα του οζοντος ελεγε ο μπατζανακς μου

 8. avatar Δημοσχακης

  Εγώ το έκανα με ξερά τα φύλλα και υπό σκιά και δεν κόκκινη σε πολύ σε διάρκεια 40 ημερών

 9. avatar Δόμνα.

  Μπορώ να το βάλω σε ανοιχτή πληγή που τρέχει πύο και δεν κλείνει?

  1. avatar θωμαη παυλιδου

   Ναι

  2. avatar Γ.Κ

   Εγω λεω να πας να κανεις μια εξεταση για ζαχαρο και ασε στην ακρη το σπαθολαδο!!!!!!

 10. avatar Τανια Παπαζογλου

  Μπορω να κανω μ αυτο κ αντηλιακο?

  1. avatar Αννα Στελλα

   Όχι δεν μπορείτε. Απαγορεύεται η χρηση του και μετα η έκθεση στον ηλιο

  2. avatar ΑΛΕΞ ΗΒ

   ΤΑΝΙΑΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ ΕΙΜΑΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΤΟΥ SITE ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ, ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΓΙΑΤΡΟΣΑΛΛΑ ΑΠΛΑ ΚΑΤΕΧΩ ΤΗΝ ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ,ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΛΕΒΙΤΙΔΑ ΘΑ ΨΑΞΕΙΣ ΣΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ BILBERRY ΡΕΣΒΕΡΑΣΤΡΟΛΗ Η GRAPE SEED EXTRAD ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΨΟΥ ΚΑΠΟΙΟΝ ΕΙΔΙΚΟ ,ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ ΜΑΖΙ ΜΟΥ ΟΣΟ ΓΙΑ ΑΝΤΗΛΙΑΚΟ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟ ΦΙΛΟ ΣΧΟΛΙΑΣΤΗ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΕΚΤΕΙΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΑΛΕΙΨΗ

 11. avatar Ελευθερία Κρήτη

  Στον πατέρα μου που έκανε πληγή από την κατακλυση τον έκανε καλά

 12. avatar Αναστασιάδου Παρασκευή

  Γνωρίζετε αν βοηθάει στον φλεβιτη

 13. avatar Σιδηρά Ναταλία

  Λένε πως όταν περνεις αντισυλληπτικά και ηρεμιστικά χάπια ,δεν κάνει να το πιεις. Επάλειψη όμως στο δέρμα δεν κάνει;

 14. avatar Κατσομητρου δημητρα

  Για τον λειχηνα πως θα το χρησιμοποιήσω

 15. avatar Μανταλένα

  Επειδή κάνω ενόργανη και ανοίγω πληγές στα χέρια πολλές φορές, θα ήταν καλό να εφαρμόσω σπαθολαδο απευθείας πάνω στην ανοιχτή πληγη? Συνήθως βάζω κεραλοιφη μετά από μερικές ώρες και το αφήνω όλο το βράδυ, το οποίο δεν είναι θαυματουργό αλλά βοηθά αρκετά, με ενοχλεί όμως γιατί την κεραλοιφη πρέπει να την ακουμπήσω πάνω στην πληγή, ενώ το λάδι θα μπορούσε απλά να χυθεί.

  1. avatar Κωνσταντίνα σερ

   Κανεις κομπρεσες πάνω σε Γάζα βάζεις σπαθολαδο και το αφήνεις μια ώρα

 16. avatar zz

  το σπαθολαδο εξαφανισε την ακμη μου

 17. avatar παπους αγριδι γιαγια

  Το θεμα ειναι να γεινεται χρυση και οχι καταχρυση

 18. avatar ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ

  εδω και μερικα χρονια με πειραζουν καποια φαγητα με αυτο με περασε ο πονος κριμα γιατι οταν ζουσε ο πατερας μου που ειχε το ιδιο προβλημα δεν το ηξερα.........πολυ καλο.......τωρα με πειραζει κατι μια γουλια και εγινα σουπερμαν.....

 19. avatar Αναστασια Δημοπουλου

  Για ασπρες ραγαδες βοηθαει στην επουλωση;;;

 20. avatar Ιολη π

  Εγώ τηγανησα πατάτες σε αυτό το λάδι, απλά τέλειες.

  1. avatar Κατριν

   Για όνομα.....

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει