Στην «πιο δυνατή έξαρση κορονοϊού των τελευταίων έξι μηνών» βρισκόμαστε, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, στο ραδιόφωνο «Παραπολιτικά 90,1 FM».

Πάνω από 1.500 ασθενείς στα νοσοκομεία με covid-19

«Έχουμε πάνω από 1.500 ασθενείς στα νοσοκομεία με covid-19. Το καλοκαίρι ήταν κάτω από 500 άτομα μέσα στα νοσοκομεία, οπότε έχουμε υπερτριπλασιασμό των ατόμων αυτή την περίοδο. Έχουμε φτάσει κοντά στους 70 διασωληνωμένους, ενώ είχαμε φτάσει και κάτω από 20. Είναι αρκετά πιο κάτω η πίεση από τις εποχές της covid 19, αλλά δεν είναι και μια πίεση αμελητέα», είπε, παραθέτοντας στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή.

«Δεν χρειάζεται κάποιος να βαρύνει, για να ζητήσει την αντιιική θεραπεία»

Στη συνέχεια, ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε και στο τι θα πρέπει να κάνουν οι ευάλωτοι πολίτες, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να εμβολιαστούν.

«Ο ευάλωτος πληθυσμός πρέπει να φοράει μάσκα, εάν έχουν συμπτώματα να κάνουν τεστ και να ζητήσουν αντιϊκή θεραπεία. Δεν χρειάζεται κάποιος να βαρύνει, για να ζητήσει την αντιϊκή θεραπεία εάν ανήκει στις ευάλωτες ομάδες, γιατί όταν βαρύνει είναι αργά και η αντιιική θεραπεία δεν έχει τόσο αποτελεσματικότητα. Θα ξανατονίσω πάλι τον εμβολιασμό για τους ευάλωτους».

Αναφορικά με τον εμβολιασμό της γρίπης, ο Γκίκας Μαγιορκίνης επισήμανε: «Έχει πάει πιο καλά ο εμβολιασμός της γρίπης, έχουμε ξεπεράσει τα 2 εκατομμύρια. Δεν είναι όπως ήταν πέρυσι, δηλαδή δεν έχουμε την ίδια ένταση, αλλά είναι σίγουρα πολύ καλύτερα από την επικαιροποιημένη δόση του κοροναϊού, όπου δεν έχουμε ξεπεράσει τις 200 χιλιάδες».