Μέσα στο Φεβρουάριο σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας και σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν θα κληθούν οι μαθητές της τελευταίας τάξης των ΓΕΛ να δηλώσουν μεταξύ των άλλων το δεύτερο μάθημα γενικής παιδείας που επιθυµούν να εξεταστούν σε πανελλαδικό επίπεδο καθώς και αν θα εξεταστούν πανελλαδικά στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.

Το προηγούμενο σχολικό έτος η προθεσμία ήταν από τις 10 έως και τις 25 Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα, οι μαθητές που θα υποβάλουν στο σχολείο τους ΑΙΤΗΣΗ-∆ΗΛΩΣΗ στην προθεσμία που θα ανακοινωθεί θα δηλώσουν:

i) το δεύτερο µάθηµα γενικής παιδείας που θα εξεταστούν πανελλαδικά

ii) αν θα εξεταστούν πανελλαδικά και στις Αρχές Οικονοµικής Θεωρίας

iii) αν θα εξεταστούν σε κάποιο/α από τα ειδικά µαθήµατα (ξένες γλώσσες, σχέδια, µουσική)

iv) αν επιθυµούν να είναι υποψήφιοι για τις Στρατιωτικές Σχολές (δεν έχουν δικαίωµα οι υποψήφιοι των Εσπερινών ΓΕΛ)

v) αν επιθυµούν να είναι υποψήφιοι για τις Σχολές των Ακαδηµιών Εµπορικού Ναυτικού

vi) αν επιθυµούν να είναι υποψήφιοι για τα Τµήµατα Επιστήµης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισµού (ΤΕΦΑΑ).

Οι απόφοιτοι υποβάλλουν επίσης ΑΙΤΗΣΗ–∆ΗΛΩΣΗ υποψηφιότητας στο ίδιο χρονικό διάστηµα στην οποία θα δηλώνουν επί πλέον και την Κατεύθυνση στα µαθήµατα της οποίας επιθυµούν να εξετασθούν.

Η ΑΙΤΗΣΗ–∆ΗΛΩΣΗ υποψηφιότητας θα αναρτηθεί στην επίσηµη ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και θα µπορεί να εκτυπώνεται είτε από το Λύκειο είτε απευθείας από τον ίδιο τον υποψήφιο. Η υποβολή της θα γίνει στο Λύκειο ηλεκτρονικά. Υπενθυµίζεται ότι η αίτηση αυτή του υποψηφίου είναι δεσµευτική και δεν αλλάζει σε καµία περίπτωση.

Αν υποψήφιος δεν πάρει µέρος στην εξέταση µαθήµατος κατεύθυνσης, γενικής παιδείας ή επιλογής που επέλεξε να εξεταστεί σε εθνικό επίπεδο, τότε θεωρείται ότι εξετάστηκε στο συγκεκριµένο µάθηµα και πήρε γραπτό βαθµό µηδέν (0).

Ενημερώνουμε ότι δεν ισχύει το βαθµολογικό κριτήριο της βάσης για τη συµµετοχή υποψηφίου στις διαδικασίες επιλογής των Πανεπιστηµίων, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδηµιών, των Τ.Ε.Ι, της ΑΣΠΑΙΤΕ και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης (ΑΣΤΕ).

Για τη συµµετοχή υποψηφίου στις διαδικασίες επιλογής για τα τµήµατα, για τα οποία απαιτείται εξέταση σε ειδικό µάθηµα παραµένει ως προϋπόθεση η επιτυχία βαθµού στο ειδικό µάθηµα ίσου µε το µισό τουλάχιστον του µέγιστου δυνατού. Αν απαιτείται εξέταση σε δύο ειδικά µαθήµατα, η προϋπόθεση αυτή ισχύει χωριστά για το καθένα από τα εξεταζόµενα ειδικά µαθήµατα.

Σε ό, τι αφορά τις διαδικασίες επιλογής για τους υποψηφίους των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυµάτων, των Σχολών Υπαξιωµατικών των Ενόπλων ∆υνάµεων, της Πυροσβεστικής Ακαδηµίας και των Ακαδηµιών Εµπορικού Ναυτικού, δεν ισχύει το βαθµολογικό κριτήριο της βάσης εξίσου, προϋπόθεση όµως είναι ο υποψήφιος να έχει κριθεί ικανός για τις Σχολές αυτές κατά τις προκαταρκτικές εξετάσεις που διενεργούνται για το σκοπό αυτό από τις ίδιες τις Σχολές σύµφωνα µε τις κείµενες διατάξεις. Οι σχετικές προκηρύξεις που περιγράφουν τα απαιτούµενα δικαιολογητικά και τη διαδικασία των προκαταρκτικών εξετάσεων ανακοινώνονται από τα αρµόδια Υπουργεία ώστε οι υποψήφιοι να τις αναζητήσουν προς ενηµέρωσή τους

Στρατιωτικές σχολές

Αξίζει να αναφερθεί ότι το Φεβρουάριο θα δηλώσουν όπως προαναφέρθηκε οι μαθητές και οι απόφοιτοι την επιθυμία τους να είναι υποψήφιοι για τις στρατιωτικές σχολές. Αυτό όμως δεν αρκεί για να είναι κάποιος υποψήφιος καθώς θα πρέπει να καταθέσει όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που θα απαιτεί η εγκύκλιος στρατιωτικών σχολών.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η αίτηση του προηγούμενου έτους η δήλωση επιθυμίας δεν αρκεί για να είναι κάποιος υποψήφιος όχι μόνο για τις στρατιωτικές σχολές αλλά και για τις σχολές Εμπορικού Ναυτικού και τα ΤΕΦΑΑ.

Για να μπορέσει τελικά να συμμετάσχει ο υποψήφιος στις διαδικασίες επιλογής για εισαγωγή απαιτείται για τις Στρατιωτικές Σχολές, τις Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές της Ακαδημίας του Εμπορικού Ναυτικού πρέπει να υποβάλει αίτηση απευθείας στο Στρατό, στην Αστυνομία ή στο Εμπορικό Ναυτικό σε χρονικό διάστημα που θα ορίζεται στις προκηρύξεις που θα εκδώσουν τα αρμόδια Υπουργεία και να κριθεί ικανός στις προκαταρκτικές εξετάσεις. Οι παραπάνω προκηρύξεις διατίθενται από τα Στρατολογικά Γραφεία, τα Αστυνομικά Τμήματα και τις κατά τόπους Λιμενικές Αρχές αντίστοιχα.

Για τα ΤΕΦΑΑ να υποβάλει σχετική αίτηση στις επιτροπές Υγειονομικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας που θα πληροφορηθεί απ΄ το σχολείο του την περίοδο των εξετάσεων (Ιούνιος 2014) και να συμμετάσχει στις πρακτικές δοκιμασίες (αγωνίσματα).

Να σημειώσουμε ότι στην περσινή εγκύκλιο αναφέρονταν ότι αν και στην Αίτηση-Δήλωση ο υποψήφιος δεν δήλωσε επιθυμία για Στρατιωτικές Σχολές, Αστυνομικές Σχολές και Σχολές της Ακαδημίας του Εμπορικού Ναυτικού, μπορεί τελικά να είναι υποψήφιος γι αυτές, αρκεί να ακολουθήσει τη διαδικασία που ορίζεται στις αντίστοιχες προκηρύξεις των αρμόδιων Υπουργείων.

Ανάλογα, υποψήφιος που, αν και στην Αίτηση-Δήλωση δεν δήλωσε επιθυμία για τα ΤΕΦΑΑ, μπορεί τελικά να είναι υποψήφιος γι αυτά, αρκεί να υποβάλει σχετική αίτηση και δικαιολογητικά στις επιτροπές Υγειονομικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας. Αντίθετα, υποψήφιος που με την Αίτηση-Δήλωση δεν δήλωσε εξέταση σε ειδικό μάθημα, δεν θα μπορέσει να εξεταστεί σε αυτό, ενώ αν δήλωσε εξέταση σε ειδικό μάθημα και τελικά δεν το εξεταστεί, απλώς θα αποκλειστεί από τα τμήματα που απαιτούν εξέταση σε αυτό.

Καλόγηρος Βασίλειος