Ότι το καλοκαίρι αργεί ακόμη μας λέει ο μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός την ώρα που οι περισσότεροι Έλληνες έχουν ήδη κανονίσει τις καλοκαιρινές τους διακοπές και αρκετοί έχουν ήδη πάρει την άδειά τους.«Με την αστάθεια να μας παίζει κρυφτούλι» μας εξηγεί γιατί ακόμη δεν έχουμε δει έντονα κύματα ζέστης αλλά και γιατί παρατηρούμε «παράξενες» για την εποχή βροχές και καταιγίδες.

«Με βάση τα πρόσφατα προγνωστικά η αστάθεια θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες όχι όμως παντού και πάντα με την ίδια ένταση. Σήμερα (Τρίτη 27/6) παραδείγματος χάρη η αστάθεια θα επηρεάσει την κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, τη δυτική και κεντρική Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές που ενδεχομένως να συνοδεύονται από κεραυνοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις» επισημαίνει μιλώντας στο Newsbeast ο μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός.

Βροχή στην Αθήνα

«Αύριο τα πράγματα θα είναι καλύτερα. Η αστάθεια μάλλον θα περιοριστεί στα βουνά και δεν θα επηρεάσει τόσο πολύ πεδινές και αστικές περιοχές. Την Παρασκευή όμως ξανά έχουμε νέα ένταση της αστάθειας, ενώ το Σαββατοκύριακο φαίνεται ότι πάλι θα περιοριστεί στα βουνά. Με άλλα λόγια η αστάθεια μας παίζει το κρυφτούλι αλλά φαίνεται ότι καθώς θα μπει ο Ιούλιος και η ζέστη θα ανεβαίνει θα περιορίζεται. Δεν δείχνει όμως να εξαφανίζεται τελείως. Θα μας απασχολήσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας και τις πρώτες εβδομάδες του Ιουλίου» σημειώνει.

«Περισσότερο καλοκαίρι θα έχουν φέτος τα νησιά (Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα). Απ΄ότι φαίνεται το καλοκαίρι στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας αργεί ακόμη» τονίζει ο Τάσος Αρνιακός.

«Υπάρχει ένα εμπόδιο στην ατμόσφαιρα»

Εστιάζοντας στο γιατί φέτος επικρατεί αυτή η αστάθεια και δεν έχουμε δει ακόμη καλοκαίρι ο μετεωρολόγος σημειώνει: «Υπάρχει ένα εμπόδιο στην ατμόσφαιρα. Υπάρχει ένας εμποδιστής αντικυκλώνας που δυστυχώς έχει εγκατασταθεί στη βόρεια Ευρώπη. Όπως βλέπετε η βόρεια Ευρώπη έχει καλοκαίρι με υψηλές θερμοκρασίες όπως στην Αγγλία, στη Γερμανία, στην Ολλανδία. Αντίθετα εμείς εδώ επειδή ο εμποδιστής αυτός εμποδίζει τα βαρομετρικά χαμηλά που κατά κανόνα αυτές τις ημέρες άλλες χρονιές ενοχλούσαν εκείνες τις περιοχές τώρα έρχονται νοτιότερα και επηρεάζουν εμάς».

«Από ότι φαίνεται αυτή η κυκλοφορία δεν δείχνει εύκολα να ανατρέπεται» υπογραμμίζει κλείνοντας ο Τάσος Αρνιακός.

Ο καιρός των επόμενων ημερών

Ο καιρός την Τετάρτη 28-06-2023

Γενικά αίθριος προβλέπεται ο καιρός στη χώρα, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε κυρίως στα ορεινά θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες στα δυτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά δυτικοί 3 με 4 και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 τοπικά 6 μποφόρ, στρεφόμενοι βαθμιαία σε δυτικούς με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φτάσει κατά τόπους στα ηπειρωτικά τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου και στη νησιωτική χώρα τους 33.

Ο καιρός την Πέμπτη 29-06-2023

Στα βόρεια προβλέπονται λίγες νεφώσεις οι οποίες γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Τα φαινόμενα από το απόγευμα θα εξασθενήσουν. Στα δυτικά, τα κεντρικά ηπειρωτικά και τη δυτική Μακεδονία προβλέπονται λίγες νεφώσεις που το μεσημέρι και το απόγευμα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες στα δυτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά, τα κεντρικά και τα νότια, από δυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 και στα υπόλοιπα από βόρειες διευθύνσεις τοπικά στο Αιγαίο έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια.

Ο καιρός την Παρασκευή 30-06-2023 και το Σάββατο 01-07-2023

Γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά το μεσημέρι και το απόγευμα, οπότε στα κεντρικά και βόρεια ορεινά θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα δυτικά και βόρεια θα είναι τοπικά περιορισμένη

Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.