Την ώρα που οι δρόμοι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης παραμένουν γεμάτοι από σκουπίδια, συνεχίζονται οι αντεγκλήσεις για το ποιος φταίει για την κατάσταση που επικρατεί στην συμπρωτεύουσα, εν μέσω γιορτών.

Η δημοτική αρχή διαβεβαιώνει για την αποκομιδή τους μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη, από απορριμματοφόρα με μικρές βλάβες που επιδιορθώνονται στο συνεργείο του Δήμου. Σε ό,τι αφορά το πρόβλημα που δημιουργήθηκε εδώ και δέκα περίπου μέρες, ο απερχόμενος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος επιρρίπτει ευθύνες στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, γιατί δεν ενέκρινε την επισκευή 35 απορριμματοφόρων με σοβαρές βλάβες σε εξωτερικά συνεργεία, γεγονός που, όπως είπε, αποτελεί εξαίρεση καθώς δεν έχει συμβεί ποτέ κάτι αντίστοιχο σε κανένα δήμο της χώρας. «Κάποιοι θέλουν για αντιπολιτευτικούς λόγους τη Θεσσαλονίκη βρώμικη, εκτός από την προεκλογική περίοδο και την Πρωτοχρονιά», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης που αναλαμβάνει καθήκοντα επίσημα την 1η Ιανουαρίου, δηλώνει ότι η κατάσταση με τα σκουπίδια έχει φτάσει στο απροχώρητο και τονίζει πως προτεραιότητά του είναι να καθαρίσει η πόλη με κάθε τρόπο, είτε με τη συνδρομή βοήθειας από γειτονικούς Δήμους, είτε με την ενοικίαση μηχανημάτων από ιδιωτικές εταιρείες.

Με αφορμή τις συζητήσεις για την ενεργοποίηση των ιδιωτών στη διαδικασία διαχείρισης των απορριμμάτων ο κ. Παπαγεωργόπουλος σχολίασε: «Αν λέγαμε κάτι τέτοιο μέχρι προχθές θα σηκώνονταν και οι πέτρες». Από την πλευρά του ο κ. Μπουτάρης, μιλώντας στην ΕΤ-3 για το θέμα ανέφερε: «υπάρχουν ιδιωτικά αυτοκίνητα τα οποία μπορούμε να νοικιάζουμε και να στελεχώνονται με υπαλλήλους του δήμου. Οι υπάλληλοι δεν χάνουν κάτι. Νοικιάζουμε εργαλεία. Δεν αναθέτουμε σε ιδιώτη την αποκομιδή των σκουπιδιών».

Σε σχετική ανακοίνωσή της, η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Θεσσαλονίκης, που πρόσκειται στο ΚΚΕ, σημειώνει ότι η καθαριότητα είναι χρυσοφόρος τομέας για τους ιδιωτικούς επιχειρηματικούς ομίλους, γεγονός που συνεπάγεται αύξηση των δημοτικών τελών, απολύσεις εργαζομένων στους δήμους και κέρδη για τους εργολάβους. Καλεί δε τους εργαζόμενους στο Δήμο Θεσσαλονίκης να αντιταχθούν αποφασιστικά και τη διοίκηση του Δήμου να ζητήσει άμεση κρατική επιχορήγηση για την αγορά απορριμματοφόρων και την επιδιόρθωση του μηχανολογικού εξοπλισμού.

Από την πλευρά του, ο δημοτικός σύμβουλος στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο από την παράταξη «Ενεργοί Πολίτες – Οικολογία στην Πράξη», Χρήστος Μάτης, σε δήλωσή του επισημαίνει ότι «το πρόβλημα των σκουπιδιών δεν έχει τεχνικές αλλά πολιτικές λύσεις, δηλαδή μείωση της παραγωγής, επανάχρηση και ανακύκλωση. Αν δεν γίνουν αυτά, το πρόβλημα θα επανέρχεται με διαφορετικούς τρόπους. Τη μία θα φταίει η απεργία των φορτηγών, την άλλη η απόφαση της Περιφέρειας, την τρίτη η δολιοφθορά και την τέταρτη κάτι άλλο».