Με φόντο την πρόσφατη παρέμβαση της Κίνας, που δήλωσε πως θέλει να παίξει ρόλο στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και τις ανησυχίες πως το Πεκίνο θα μπορούσε να τροφοδοτήσει με όπλα τη Ρωσία, ακόμη και μέσω τρίτων, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι φαίνεται πως επιχειρεί άνοιγμα φιλίας στην Κίνα.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε πως θα καλωσόριζε ενδεχόμενες συνομιλίες με το Πεκίνο, σημειώνοντας μάλιστα πως θα ήθελε να δει ένα κινεζικό σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου. «Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η Κίνα σκέφτεται να μεσολαβήσει για την ειρήνη», δήλωσε ο Ζελένσκι, θέλοντας να κατευνάσει τις ανησυχίες που προκλήθηκαν από την κινεζική παρέμβαση.

Η Κίνα, στενός σύμμαχος της Ρωσίας, δήλωσε ότι θα εκθέσει τη θέση της για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία με πολιτικά μέσα σε ένα έγγραφο που θα λαμβάνει υπόψη την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και τις ανησυχίες για την ασφάλεια.

«Θα ήθελα να συναντηθώ με τον πρόεδρο της Κίνας. Είναι προς το συμφέρον της Ουκρανίας», δήλωσε ο Ζελένσκι όταν ρωτήθηκε για ένα τέτοιο ενδεχόμενο κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ.

Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγες ημέρες τη Ρωσία επισκέφτηκε ο ανώτατος ο κορυφαίος κινέζος διπλωμάτης Ουάνγκ Γι, ενώ πληροφορίες διεθνών ΜΜΕ αναφέρουν πως επίκειται και συνάντηση του Ρώσου Προέδρου με τον Κινέζο ομόλογό του.

Σημειώνεται πως δημοσίευμα του Spiegel, η Κίνα φέρεται να ετοιμάζεται για την παραγωγή σε μεγάλη κλίμακα τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAVs) «καμικάζι» για λογαριασμό του ρωσικού στρατού, προς χρήση πιθανότατα στον πόλεμο στην Ουκρανία.