Ακινητοποιημένα είναι σήμερα τα Μέσα Μεταφοράς με τον πρόεδρο εργαζόμενων ΗΣΑΠ, Παναγιώτη Κοντογιάννη να ζητάει συγγνώμη για την ταλαιπωρία στους πολίτες.

«Είναι λάθος, θα έπρεπε να την έχουμε εξαγγείλει νωρίτερα την απεργία απλώς συνέπεσε το Σαββατοκύριακο στο ενδιάμεσο και ίσως φταίει αυτό. Θα έπρεπε να προετοιμαστεί η κοινωνία, θα έπρεπε να ξέρουν οι άνθρωποι γιατί αφορά όλο τον κόσμο. Καταλαβαίνω πόσο μπορεί να ταλαιπωρηθεί η κοινωνία, ζητάω συγνώμη από τους επιβάτες μας» είπε στα Παραπολιτικά.

Στην ερώτηση γιατί δεν υπάρχει προσωπικό ασφαλείας ο κ. Κοντογιάννης είπε: «Προσωπικό ασφαλείας υπάρχει, λέγεται προσωπικό ελάχιστης εγγυημένης λειτουργία, όπως προβλέπει ο νόμος, έχουμε κάνει τη διαδικασία να το ορίσουμε δεν προκύπτει όμως, ένα σιδηρόδρομο είναι πάρα πολύ δύσκολο να τον δουλέψεις εν μέρει. Πώς θα μπορούσαμε να το κάνουμε, μας υποχρεώνει ο νόμος να διαθέτουμε το 1/3 των εργαζομένων ναι αλλά και να ανοίξουμε το 1/3 των σταθμών πως θα το κάνουμε αυτό; Εκτός αν θέλει ο υπουργός να απεργούν πχ οι άνθρωποι που δουλεύουν στις τεχνικές βάσεις και να δουλεύει όλη η υπόλοιπη κίνηση αυτό όμως δεν είναι απεργία».

Και συνέχισε: «Έχουμε κάνει διαβούλευση και προσπαθήσαμε να βρούμε μια φόρμουλα πως θα μπορούσε να γίνει αυτό, δεν προκύπτει γιατί μειώνοντας το προσωπικό στις θέσεις λειτουργίας της εταιρείες τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των επιβατών μας ή παραβιάζεται η ασφάλεια σιδηροδρόμων και δεν επιτρέπεται να παραβιάζουμε τέτοια πρωτόκολλα.

Γιατί γίνεται η απεργία

«Αφορά το νόμο για τις ΔΕΚΟ, τις εταιρείες του υπερταμείου. Δηλώνουμε την αντίθεσή μας σε αυτό το νομοσχέδιο και στις ρυθμίσεις του και για αυτό το λόγο κάνουμε απεργία. Κάναμε κάποιες εταιρείες για να μπορούμε να εξυπηρετήσουμε την κοινωνία, να προσφέρουμε κοινωνικό έργο τέτοιες είναι οι συγκοινωνίες αλλά είναι και άλλες εταιρείες όπως η ΕΥΔΑΠ και άλλες. Αυτές οι εταιρείες με αυτό το νόμο χάνουν εντελώς το δημόσιο χαρακτήρα τους, παύουν να είναι εταιρείες κοινής ωφέλειας. Σε ένα άρθρο μπορεί ο υπουργός Οικονομικών να εκποιεί όποιο κομμάτι θέλει από αυτές τις εταιρείες χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν» ανέφερε.