Mέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθούν νέα voucher διακοπών. Οι δικαιούχοι του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους» θα βγουν από την κλήρωση που θα γίνει μετά τις 16 Σεπτεμβρίου. Από αυτή θα προκύψουν 200.000 νέοι δικαιούχοι που θα πάρουν freedom pass είτε 150 ευρώ, είτε 200 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το voucher μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα ξενοδοχεία της χώρας, αλλά δεν ισχύει για εισιτήρια και εστίαση. Πιο αναλυτικά, το πρόγραμμα Τουρισμός για Όλους καλύπτει αποκλειστικά και μόνο την επιδότηση των τουριστικών δαπανών διαμονής, χωρίς όμως να καλύπτει τοπικές μετακινήσεις, ούτε δαπάνες σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Οι δικαιούχοι του νέου Freedom Pass διακοπών

Η κλήρωση αφορά όσους υπέβαλαν το καλοκαίρι αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του gov.gr και δεν έχουν αναδειχθεί δικαιούχοι στην πρώτη ηλεκτρονική κλήρωση. Επομένως, όσοι δεν είχαν ολοκληρώσει τη διαδικασία, δεν μπορούν να κάνουν αίτηση τώρα, ενώ όσοι είχαν κάνει αλλά δεν κληρώθηκαν θα πρέπει να περιμένουν τα νέα αποτελέσματα.

Από τη νέα κλήρωση φυσικά θα εξαιρεθούν οι 200.000 που πήραν το voucher το καλοκαίρι.

Πότε εξαργυρώνεται το voucher 150 ευρώ

Όπως είχε πει η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, η κλήρωση θα γίνει μετά τις 16 Σεπτεμβρίου και οι επιταγές θα μπορούν να εξαργυρωθούν από τους δικαιούχους από τα μέσα Σεπτεμβρίου και μετά και μέχρι τον Ιούνιο του 2023.

Ποιοι δικαιούνται επιταγή 200 ευρώ

Μέσω του προγράμματος χορηγείται οικονομική διευκόλυνση ύψους 150 ευρώ σε φυσικά πρόσωπα που πληρούν τις οριζόμενες από το άρθρο 2 προϋποθέσεις, κατόπιν σχετικής τους ηλεκτρονικής αίτησης και επιλογής μέσω κλήρωσης. Ειδικώς για ΑΜΕΑ που κληρώνονται ως δικαιούχοι, καθώς και για κληρωθέντες δικαιούχους με τέκνα ΑΜΕΑ, κατά την περιγραφόμενη στο άρθρο 5 διαδικασία, η οικονομική ενίσχυση ανέρχεται σε διακόσια (200) ευρώ. Τα ως άνω ποσά αφορούν αποκλειστικά τον δικαιούχο και δεν αυξάνονται σε περίπτωση ύπαρξης εξαρτώμενων από αυτόν μελών.

Τι θα καλύπτουν τα νέα voucher

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα αφορά στην επιδότηση των τουριστικών δαπανών διαμονής για ξενοδοχεία και καταλύματα σε όλη τη χώρα και ότι σε κάθε δικαιούχο θα παρέχεται μία άυλη, ψηφιακή, προπληρωμένη κάρτα, στην οποία έχει πιστωθεί το ποσό της επιδότησης. Το ποσό των 150 ευρώ, εξαργυρώνεται είτε εφάπαξ στο ίδιο τουριστικό κατάλυμα είτε τμηματικά σε διαδοχικά τουριστικά καταλύματα αναλόγως του διαθέσιμου υπολοίπου της όποια χρονική στιγμή επιθυμεί ο δικαιούχος μέχρι 30/6/2023.

Τα vouchers των δικαιούχων της δεύτερης φάσης, θα μπορούν να εξαργυρωθούν από τους δικαιούχους από τα μέσα Σεπτεμβρίου και μετά και μέχρι τον Ιούνιο του 2023.