Με επιστολή του προς την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος τάσσεται ανοικτά κατά της κατάργησης του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου διαπιστώθηκαν πλήθος παραβάσεων για σκάνδαλα οικογενειοκρατίας.

Μεταξύ άλλων, ο αρχιεπίσκοπος τονίζει ότι το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπισθεί «πατρικά» και να μη βλάψει τους φοιτητές, σημειώνει ότι τυχόν κατάργηση του τμήματος θα αποδυναμώσει το «πολιτισμικό μας γίγνεσθαι» και καταλήγει: «με τη βεβαιότητα ότι θα χειριστείτε το όλο ζήτημα με την δέουσα σύνεση και με την εγνωσμένη εμπειρία σας στα ακαδημαϊκά θέματα παρακαλούμε να μην επιμείνετε στην κατάργηση του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας αλλά να βοηθήσετε ώστε οι θεολογικές σπουδές στον τόπο μας να βελτιωθούν και να αναβαθμισθούν».

Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή της, η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών στοχεύει τον υφυπουργό Παιδείας Γ. Πανάρετο για το θέμα της κατάργησης του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας.

«Ο κ. Πανάρετος επιχειρεί μια πρωτοφανή ωμή και βάναυση παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου και στην επιστημονική του αυτοτέλεια. Η Σύγκλητος δεν συμμερίζεται την τακτική της μετωπικής αντιπαράθεσης, που εγκαινιάζει ο υφυπουργός με το ύφος και το πνεύμα της επιστολής του, και εκφράζει την ανησυχία της μήπως είναι αυτή δείγμα μιας ανάλογης αντίληψης για τα κρίσιμα θέματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης και του χαρακτήρα του Δημόσιου Πανεπιστημίου, τα οποία αυτόν τον καιρό το Υπουργείο έχει θέσει σε διαβούλευση. Η επιστολή του Υφυπουργού δεν στοχεύει μόνο στην αποτύπωση φαινομένων οικογενειοκρατίας, αδιαφάνειας και αναξιοκρατίας, τα οποία το ίδιο το Πανεπιστήμιο έχει καταδικάσει, αλλά και στη σπίλωση του συνόλου των μελών Δ.Ε.Π. του Τμήματος. Οι εμπεριεχόμενες στην επιστολή προσωπικές διαπιστώσεις και οι ανεπίτρεπτες γενικεύσεις στοχεύουν εκτός των άλλων και στην επιρροή της κοινής γνώμης, ώστε να παγιωθεί η στρεβλή πεποίθηση ότι το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και ολόκληρο το οικοδόμημα του δημόσιου Πανεπιστημίου είναι σαθρό, αδιαφανές και κοινωνικά αδιάφορο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.