«Μπλόκο» στην πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου

Δεκτή έκανε το ΣτΕ προσφυγή του τέως προέδρου του ΤΕΕ


ΕΛΛΑΔΑ
16:59
05/06/2015
«Μπλόκο» στην πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου
3
loading

«Μπλόκο» στην ανάπλαση και πεζοδρόμηση της οδού Πανεπιστημίου από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το Ανώτατο Δικαστήριο με την υπ΄ αριθμ. 2152/2015 απόφαση του έκανε δεκτή προσφυγή του τέως προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Ιωάννη Αλαβάνου και άλλων Αθηναίων που στρέφονταν κατά της πεζοδρόμησης της οδού Πανεπιστημίου.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας ακύρωσαν ως μη νόμιμη την από 12.2.2014 απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για «την ανάπλαση της οδού Πανεπιστημίου και την επέκταση του τραμ σε συναφείς κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης του κέντρο της Αθήνας με άξονα την οδό Πανεπιστημίου».

Στο σκεπτικό τους οι δικαστές αναφέρουν ότι η επίμαχη απόφαση είναι παράνομη καθώς «πέραν του ότι εκδίδεται υπό μορφή έγκρισης περιβαλλοντικών όρων έργου, ενώ αποτελεί πρωτίστως πρόγραμμα ή σχέδιο», ο σχεδιασμός της είναι μερικά αντίθετος με τον ισχύοντα κατά την έκδοση του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας και με το ισχύον Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Αθηναίων.

Στην πάταξη αυτό σημαίνει πως οι σύμβουλοι Επικρατείας θεωρούν ότι έρχεται σε σύγκρουση με τις διατάξεις του νόμου 1515/1985 που ενέκρινε το ρυθμιστικό σχέδιο των Αθηνών αλλά και την υπουργική απόφαση του 1988 που άναψε το πράσινο φως στο γενικό πολεοδομικό σχέδιο του Δήμου Αθηναίων.

Υπενθυμίζεται ότι το κοινωφελές ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης χρηματοδότησε και δώρισε στο Ελληνικό Δημόσιο τις αρχιτεκτονικές και λοιπές μελέτες ανάπλασης και πεζοδρόμησης της οδού Πανεπιστημίου.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar Dr. Sheldon Cooper

  Δεν υπάρχει σωτηρία εκεί. Μόνοι σας τα παθαίνετε.

 2. avatar Stilitis

  Τι κρίμα!!! Μια διάταξη του 1988 ακυρώνει μία ανάπλαση του 2015 που θα μεταμόρφωνε την Αθήνα μας. Κρίμα και θα γινόταν τόσο όμορφη:S. Πάς εκεί με μετρό, με τον ηλεκτρικό, θα πήγαινες και με Τραμ. Το κωλάμαξο τι θέλουν; Εύγε σε αυτόν το πρώην πρόεδρο και στους άλλους καθυστερημένους αθηναίους αλλά και μπράβο στους το ΣτΕ που αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι σκέφτεται σαν ρομπότ...

 3. avatar Χρήστος

  Και μετά μας φταίει η τρόϊκα. Το κεφάλι μας φταίει!
  Ο Ι. Αλαβάνος είναι αδελφός του (γνωστού) Αλαβάνου...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει