Έλληνας, βραβευμένος αρχιτέκτων με διεθνή παρουσία, πολυταξιδεμένος κοσμοπολίτης, καθηγητής πανεπιστημίου στον Καναδά από τα 30 του και μετριοπαθής μουσουλμάνος! Δεν πρόκειται για κάποιον μυθιστορηματικό χαρακτήρα αλλά για τον 33χρονο αρχιτέκτονα από τη Νέα Σμύρνη κ. Ταϊμούρ Μπάλμπαα.

Γιός Αιγύτιου πατέρα και Ελληνίδας μητέρας, για τη δουλειά του έλαβε ένα σημαντικό βραβείο: το Ρrix de Rome, το οποίο απονέμεται σε νέους αρχιτέκτονες, και το πλέον διακεκριμένο αρχιτεκτονικό πρότζεκτ στο οποίο έχει εργαστεί είναι το εμβληματικό κτίριο της ηλεκτρικής εταιρείας της Μανιτόμπα στον Καναδά, το οποίο θεωρείται το πιο μεγάλο «πράσινο» κτίριο γραφείων στη Βόρεια Αμερική

«Τον τελευταίο καιρό ασχολούμαι με τον σχεδιασμό οικολογικών σπιτιών στην Κρήτη και στην Εύβοια. Αγαπώ την Ελλάδα, τη γη και το τοπίο της. Το ίδιο νιώθω και για την Αίγυπτο. Ωστόσο η Ελλάδα είναι η χώρα της εφηβείας και των μαθητικών μου χρόνων» λέει ο αρχιτέκτων.

Για το τζαμί στον Ελαιώνα δηλώνει: Αν γίνει διαγωνισμός, σίγουρα θα συμμετάσχω. Θα ήταν πολύ σημαντικό για μένα. Έχοντας πατέρα μουσουλμάνο, μητέρα χριστιανή ορθόδοξη και εμπειρία από το εξωτερικό, σίγουρα με χαρακτηρίζουν ο πλουραλισμός, η συνύπαρξη και ο αλληλοσεβασμός» λέει.

«Το τέμενος πρέπει να υιοθετήσει το τοπικό περιβάλλον και την κλίμακα. Δεν μπορεί να έχει μια “εξαγώγιμη” μορφή. Δεν θα πρότεινα ένα νέο κτίριο απαραιτήτως. Κατά τη γνώμη μου, θα μπορούσε να επαναχρησιμοποιηθεί κάποιο από τα υπάρχοντα. Χρειάζεται κάτι λιτό και μετριοπαθές» υποστηρίζει. «Πιστεύω ότι η σουπερστάρ προσέγγιση είναι λάθος.Το τέμενος δεν πρέπει να είναι κάτι σαν διαστημόπλοιο που θα προσγειωθεί στον Ελαιώνα.

Δείτε το κτίριο Manitoba Hydro Place

Πηγή: tovima.gr