Σε κατάσταση συναγερμού έχει τεθεί η ΕΛ.ΑΣ. λόγω της επετείου από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, με τις συσκέψεις τόσο στην ΓΑΔΑ όσο και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να είναι συνεχείς τις τελευταίες ημέρες.

Το κέντρο της Αθήνας θα θυμίζει απόρθητο φρούριο με περισσότερους από 4.500 αστυνομικούς επί ποδός, ενώ η Τροχαία θα πραγματοποιεί κυκλοφοριακές ρυθμίσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Ο αριθμός των αστυνομικών που θα διατεθούν για μέτρα τάξης θα είναι ελαφρά αυξημένος σε σχέση με πέρσι όπου είχαμε «lockdown» και περιορισμένες εκδηλώσεις. Η εντολή που έχει δοθεί από την πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. είναι η παρουσία των αστυνομικών να είναι διακριτική και να μην απαντούν σε προκλήσεις, αλλά να επέμβουν άμεσα σε περίπτωση που παρατηρηθούν έκτροπα.

Αλέξης Γρηγορόπουλος

Σε ετοιμότητα ο «Αίαντας» και οι «Αύρες»

Στο επίκεντρο θα βρεθούν τα Εξάρχεια και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, με διάθεση διμοιριών ΜΑΤ και ΥΜΕΤ σε σταθερά σημεία, τους δικυκλιστές της Ομάδας ΔΡΑΣΗ να περιπολούν συνεχώς και δεκάδες αστυνομικούς της Ασφάλειας με πολιτικά να βρίσκονται στους δρόμους. Σε κοντινή απόσταση από πιθανές εστίες επεισοδίων θα βρίσκεται ο «Αίαντας» και οι δύο μικρότερες «Αύρες» της ΕΛ.ΑΣ., ενώ «ζωντανή» εικόνα στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ θα δίνει το ελικόπτερο και τα drones που θα ακολουθούν τις προγραμματισμένες πορείες.

Τις τελευταίες ώρες έχει γίνει επικαιροποίηση και των μέτρων φύλαξης σε πιθανούς –για καταδρομικές ενέργειες- στόχους, όπως αστυνομικά τμήματα, δημόσια κτίρια και δικαστήρια.

Αλέξης Γρηγορόπουλος επεισόδια

Εκδηλώσεις από τις 12:00 το μεσημέρι

Οι εκδηλώσεις μνήμης που έχουν εξαγγελθεί έχουν ως επίκεντρο τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ ξεκινούν στις 12:00 το μεσημέρι με καλέσματα μαθητών και διαφόρων συλλογικοτήτων, ενώ ο βασικός κορμός των συγκεντρώσεων είναι προγραμματισμένος για τις 18:00 το απόγευμα με πορεία προς τη Βουλή.